Slimme meter

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter. Deze energiemeter is digitaal. De netbeheerder kan via deze digitale meter de meterstanden op afstand lezen, mits daar geen bezwaar tegen is.

De landelijke invoering van de slimme meter is in volle gang. De regionale netbeheerders plaatsen in de volgende gevallen slimme meters:

- bij vervanging van de meter
- in een nieuwbouwwoning
- bij grootschalige renovatie
- als iemand er zelf om vraagt

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter. Deze energiemeter is digitaal. Bij geen bezwaar, kan de netbeheerder via deze digitale meter de meterstanden op afstand uitlezen. De klant bij wie de meter wordt uitgelezen, ontvangt eens in de twee maanden een overzicht van zijn energieverbruik van zijn leverancier. Zo krijgt de consument of klein bedrijf meer inzicht in zijn energieverbruik. Aan een slimme meter kan ook een zogenoemde ‘energieverbruiksmanager’ gekoppeld worden. Dit is een display in de woning of een app of tool online, waarmee het energieverbruik dagelijks gevolgd kan worden.

 

Energie besparen met de slimme meter

Huishoudens die een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelen, kunnen fors besparen op hun energieverbruik. KEMA heeft, in het rapport Intelligente Meters in Nederland uitgezocht hoe hoog deze besparing kan zijn. De inschatting is dat Nederlandse huishoudens bij directe feedback via een display gemiddeld 6,4% op elektriciteit en 5,1% op gas kunnen besparen. Bij gebruik van indirecte feedback, zoals een website, wordt gemiddeld 3,2% op elektriciteit en 3,7% op gas bespaard. De netbeheerder mag volgens de wet alleen de slimme meter plaatsen en niet de energieverbruiksmanager. Die keuze maakt een huishouden dus zelf. Er zijn veel aanbieders van energieverbruiksmanagers, variërend van online tools tot slimme displays in huis. Ook de prijzen verschillen, van gratis tools tot betaalde apparaten met abonnement. Op www.energieverbruiksmanagers.nl is een overzicht te vinden.

 

Rapportage over afhandeling meldingen AVROTROS Radar

In maart 2017 heeft consumentenprogramma Radar uitgebreid aandacht besteed aan een onderzoek van de Universiteit Twente naar mogelijke elektromagnetische interferentie ​bij slimme meters. Ongeveer 3.000 klanten hebben zich destijds bij Radar gemeld omdat zij twijfels hadden over de juiste werking van hun meter. De netbeheerders hebben de afhandeling van al deze vragen op zich genomen. De ​meterafwijking door elektromagnetische interferentie die de Universiteit Twente in een labopstelling vond, is in de praktijk bij geen van de consumenten aangetroffen. ​In het  Rapport afhandeling Radar-meldingen is beschreven welke oorzaken er gevonden zijn.

 

Planning en realisatie

In dit planningsoverzicht is te zien waar de komende vier kwartalen een slimme meter wordt aangeboden. Het planningsoverzicht wordt ieder kwartaal geactualiseerd. Dit zijn de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog eventueel wordt aangevuld of gewijzigd.

In het plaatsingsoverzicht is te zien in welke postcodegebieden de afgelopen week slimme meters geplaatst zijn. Het bestand wordt iedere week geactualiseerd.

 

Handleidingen slimme meters 

Onder Documenten zijn de handleidingen van de verschillende meters elektriciteit en gas te vinden.