Slimme meter

Slimme meter

Een slimme meter is een moderne, digitale energiemeter. Met een slimme meter hoeft u nooit meer meterstanden door te geven en is uw energierekening nog nauwkeuriger, zonder geschatte meterstanden. Ruim 7 miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme meter. Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder.

Wat heb ik aan een slimme meter?

Met een slimme meter krijgt u als consument of klein bedrijf een maandelijks overzicht in plaats van een jaarlijkse eindafrekening. Met dit inzicht hebt u meer grip op de hoeveelheid energie u verbruikt en daarmee op de energiekosten. Als u niet wilt dat de meterstanden maandelijks op afstand worden uitgelezen, kunt u dit aan uw netbeheerder doorgeven.

 

Wat kost een slimme meter?

In principe is de plaatsing van een slimme meter gratis. Wel blijft u net als nu meterhuur betalen. Als u nog geen slimme meter aangeboden hebt gekregen, dan krijgt u voor het einde van 2022 een aanbod van uw netbeheerder. Uw netbeheerder plaatst de slimme meter vervolgens gratis. Als u zelf om een slimme meter vraagt, kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt als u eerder een slimme meter hebt geweigerd en deze alsnog wilt laten installeren. Vraag dit na bij uw netbeheerder.

 

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Alle huishoudens met een kleinverbruik aansluiting in Nederland hebben inmiddels een slimme meter aangeboden gekregen door de netbeheerder. Het kan zijn dat u nog geen slimme meter heeft, door een van de volgende redenen:
  1. In een aantal huishoudens is het technisch niet mogelijk om een slimme meter te plaatsen.
  2. Er zijn in Nederland gebieden die in een meerjarig saneringsprogramma zitten (door technische problemen rondom de aansluitingen). De voorbereidingen voor deze programma’s zijn ingewikkeld. Daarom is hier een meerjarenplanning gemaakt voor het wisselen van de meters. De slimme meter wordt in deze huishoudens volgens deze planning aangeboden. 
  3. U bent verhuisd en de vorige bewoner heeft de meter geweigerd. U kunt dan alsnog een meter aanvragen, maar dan heeft u wellicht wel te maken met wachttijden. 
  4. In 2022 hebben een aantal netbeheerders last gehad van tekorten aan materiaal en personeel, waardoor meters niet meteen geplaatst konden worden. Er zijn allerlei initiatieven genomen om deze problematiek op te lossen. De vooruitzichten hiervoor zijn positief. Binnen 3 maanden na een klantaanvraag moet de meter geplaatst kunnen worden. In de praktijk kan dit meestal na 6 weken al.

 

De slimme meter staat 'aan' (maar hij kan 'uit')

Als u een slimme meter krijgt, staat deze standaard 'aan'. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:

  • 12 keer per jaar, of vaker met uw toestemming (voor het maandelijks kostenoverzicht)
  • als u overstapt naar een ander energiebedrijf
  • als u verhuist
  • voor het beheer van de meter

Als de meter 'aan' staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt zo nog makkelijker. Schattingen van meterstanden en foute energienota's horen bovendien tot het verleden. U ontvangt standaard elke maand een overzicht met daarop uw energieverbruik en kosten van die periode. Uw netbeheerder kan en mag de meter niet vaker lezen. Tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft. Wilt u vaker inzicht in uw verbruik? Dan kan dat door toestemming te geven aan uw netbeheerder om uw meterstanden vaker uit te lezen.

U kunt de meter 'uit' laten zetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand lezen. Ook als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist, zult u zelf de meterstanden moeten doorgeven. U kunt uw keuze of de meter aan of uit staat altijd (gratis) wijzigen. 

 

Zelf uw energieverbruik volgen

Met een slimme meter kunt u zelf uw energieverbruik volgen, ook als de slimme meter uit staat. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een display, mobiele telefoon of website aan uw slimme meter koppelen. Deze informatie geeft u nog meer inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen nog makkelijker.

 

De slimme meter is niet verplicht

De slimme meter is niet verplicht. Als u geen slimme meter wilt, dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. U moet dan zelf uw meterstanden blijven doorgeven, ook als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist. Als uw oude meter is afgekeurd door Agentschap Telecom, dan moet deze worden vervangen door een andere meter.

 

Meer informatie

Klik hier voor veelgestelde vragen over de slimme meter. Meer informatie over de slimme meter vindt u op de website van uw netbeheerder. Uw netbeheerder kan u meer informatie geven over uw specifieke situatie. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten, het transport van elektriciteit of gas, en voor de slimme meters. Klik hier om te zien wie u netbeheerder is.