Zonnepanelen en spanningsproblemen: dit kunt u zelf doen

Overweegt u in het nieuwe jaar zonnepanelen aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat het elektriciteitsnet niet in alle wijken altijd alle opgewekte zonnestroom direct kan verwerken. Om overspanning (en schade of kortsluiting) te voorkomen, schakelt de omvormer van de panelen dan soms korte tijd automatisch af. Jammer van de zonnestroom die daarmee verloren gaat. In ongeveer de helft van de gevallen zit het probleem in de eigen installatie. Daarnaast zijn er ook andere tips voor consumenten met zonnepanelen om afschakelen waar mogelijk te voorkomen.

placeholder

Wanneer het lokale laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, schakelen omvormers van zonnepanelen automatisch uit om overspanning te voorkomen. Dat zou namelijk schade opleveren aan uw apparatuur of risico op kortsluiting. De afschakeling is altijd tijdelijk; de omvormer schakelt vanzelf weer in als het risico op overspanning niet meer aan de orde is.

Vaker spanningsproblemen, dus afschakelen van omvormers

Deze spanningsproblemen komen tegenwoordig vaker voor nu veel huizen zonnepanelen op het dak hebben. Vooral in wijken waar het net in het verleden niet is aangelegd op grootschalige, gelijktijdige teruglevering van zonnestroom. Vervelend voor de consument met de panelen, want op het moment dat de omvormer afschakelt, levert u geen stroom meer terug aan het net en is het meestal ook onmogelijk om de eigen opgewekte energie te benutten.

De netbeheerders verzwaren op grote schaal de elektriciteitsnetten nu er door de energietransitie veel meer aanbod van energie uit zon en wind is. Ook voor de stijgende vraag naar elektriciteit zijn extra en zwaardere kabels nodig, plus de bijbehorende bovengrondse voorzieningen, variërend van kleine transformatorhuisjes in de wijk, tot grote stations.

Wat kunt u zelf doen?

Bij de netbeheerders komen inmiddels vaker meldingen binnen van consumenten die op de bijbehorende app zien dat hun panelen soms afschakelen. Bij de helft van de meldingen blijkt de oorzaak van het spanningsprobleem – waardoor de omvormer afschakelt – binnenshuis te liggen. Bijvoorbeeld in de (te dunne) kabel van  de omvormer naar de meterkast. Installateurs kunnen u hierover adviseren.  Ook de ligging van de panelen speelt een rol; als u de meeste zonnestroom opwekt op momenten van de dag dat er in het huishouden veel stroom gebruikt wordt, is dat positief.  In deze publicatie geven we een overzicht van alle adviezen.

Ook de Vereniging Eigen Huis geeft in dit artikel meer informatie en een overzicht van de mogelijkheden die u als consument heeft. Ondertussen werken de netbeheerders hard aan verzwaring van de netten èn aan andere praktische oplossingen (datagestuurd) waarmee spanningsproblemen op het laagspanningsnet kunnen worden voorkomen.

Zie ook het NOS-nieuwsitem over spanningsproblemen waardoor omvormers van zonnepanelen tijdelijk kunnen afschakelen.