- Home
- Onze thema's
- Zonnepanelen
Zonnepanelen
Naast grote zonneparken op het land vormt ook de kleinschalige toepassing van zonnepanelen inmiddels een factor van betekenis in de energievoorziening. Eind 2023 telden netbeheerders ongeveer 2,8 miljoen woningen met zonnepanelen op de daken, en de komende jaren zal dit aantal nog verder groeien. Dit brengt voor het energiesysteem specifieke uitdagingen met zich mee. Niet zozeer het volume vormt een probleem, maar wel de plotselinge pieken die ontstaan door weersomstandigheden. Wat dat betekent en wat gebruikers en installateurs daar zelf aan kunnen doen, is te vinden op deze pagina.
Meld nieuwe zonnepanelen aan op energieleveren.nl
Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen, wordt op zonnige dagen op veel plekken overtollige (zonne-)energie ingevoed op het net. Daar is het energienet eigenlijk niet op berekend. Hoe meer informatie beschikbaar is over waar en hoeveel zonnepanelen er op daken liggen, hoe beter de netbeheerders ervoor kunnen zorgen dat het energienet stabiel en betrouwbaar blijft. Particulieren en MKB-bedrijven die energie gaan leveren aan het net, zijn daarom verplicht hun installatie aan te melden op www.energieleveren.nl. Daarbij moet ook het merk en type omvormer worden ingevoerd.
De registratieplicht voor omvormers geldt formeel al vanaf 27 april 2019, maar dit kan pas sinds eind mei 2020 worden ingevuld op energieleveren.nl. Heeft u tussen 27 april 2019 en 26 mei 2020 een opwekinstallatie geregistreerd? Ga dan naar energieleveren.nl om de bestaande registratie te wijzigen door het merk/type van de omvormer aan te vullen.
Lijst omvormers
De eisen waaraan de installaties moeten voldoen, zijn vastgelegd in de Europese Netcode Requirements for Generators (RfG). Netbeheer Nederland hanteert een lijst met geverifieerde omvormers die aan de eisen van de RfG voldoen. De lijst van omvormers RfG type A, waarvan voor Nederland is aangetoond dat wordt voldaan aan de vereisten uit de RfG, is niet per definitie uitputtend. Omvormers type A kunnen op de lijst worden geplaatst na het succesvol afleggen van een toets. Om voor deze toets in aanmerking te komen, kunt u een e-mail sturen naar rfg@netbeheernederland.nl. De actuele lijst met omvormers is onderaan deze pagina terug te vinden.
Spanningsproblemen voorkomen
Nederland heeft een van de meest betrouwbare energienetten ter wereld. Dat net is inmiddels zo’n 100 jaar oud. Het is ooit gebouwd om vanuit grote centrales energie te leveren, verspreid over de dag. Energieopwekking uit zonnepanelen stelt heel andere eisen aan het net. Zo kan op zonnige dagen een grote piek aan energie op het net komen wanneer zonnepanelen veel elektriciteit leveren maar er weinig elektriciteit wordt gebruikt. Het net is daar niet op gebouwd. Ons energienet kan overtollige elektriciteit niet onbeperkt opslaan. Komt er te veel energie het net op, dan kunnen spanningsproblemen ontstaan. Op zo'n moment kan het voorkomen dat een omvormer automatisch uitgaat en zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit kunnen leveren.
De netbeheerders doen hun uiterste best om spanningsproblemen te voorkomen. Ze breiden het net uit en maken gebruik van slimme oplossingen om het energienet efficiënter te benutten. Ook installateurs en consumenten kunnen zelf stappen zetten om problemen met de teruglevering door zonnepanelen te voorkomen. Lees hier de tips & tricks hoe problemen kunnen worden voorkomen.