Warmtenetten: vitale infrastructuur in publieke handen

Minister Jetten heeft vrijdag 21 oktober 2022 besloten om het eigendom van de infrastructuur van warmtenetten primair bij publieke organisaties te beleggen. De minister van Economische Zaken en Klimaat erkent hiermee het vitale karakter van de warmtenetten en geeft aan dat hij daar publiek op wil kunnen sturen. Netbeheer Nederland onderschrijft het belang van dit besluit en is blij met de geboden duidelijkheid.

placeholder

De publieke netwerkbedrijven die op dit moment ook al de elektriciteits- en gasnetten beheren, bieden de minister aan om de komende jaren bij te dragen aan de versnelde aanleg van warmtenetten. Dat willen netbeheerders samen met de markt doen. Net als bij elektriciteit en gas is goede samenwerking tussen overheden, bouwaannemers, (warmte)leveranciers en warmte-coöperaties essentieel.

De minister geeft aan dat een aantal cruciale randvoorwaarden, zoals financiering, voldoende arbeidskrachten en passende wet- en regelgeving nog georganiseerd moeten worden. Het gaat onder andere om aanpassing van wetgeving zodat netwerkbedrijven ook daadwerkelijk mee kunnen doen binnen de plannen van de minister.

De komende periode gaan we graag met betrokken partijen om de tafel om tot een gezamenlijk aanbod te komen om de versnelling van de warmtetransitie te realiseren.