Scenariorapport naar de Tweede Kamer

Donderdag 13 april wordt het scenariorapport van de netbeheerders ‘Het energiesysteem van de toekomst’ -ook wel de II3050 genoemd- aan de Tweede Kamer aangeboden, samen met de outlook van het Expertteam Energiesysteem 2050.

placeholder

Edwin Edelenbos, strateeg bij Netbeheer Nederland: “Wat de netbeheerders nu al doen, dat is heel indrukwekkend. Er wordt nu al met man en macht gewerkt aan het energienet van de toekomst. Komende jaren investeren we gezamenlijk zeker vier miljard euro per jaar aan het verzwaren en uitbreiden van het net. Ondertussen blijft de winkel open, en ondertussen zien we de uitdagingen van de toekomst ook groter worden.”

Afstemming met meer dan 100 partijen

Rob Martens, programma manager ontwerp toekomstige integrale energiesysteem bij Netbeheer Nederland: “Met het scenariorapport brengen we de opties en keuzemogelijkheden van het gehele energiesysteem in kaart. Dit rapport is in afstemming met meer dan 100 partijen tot stand gekomen. De studie wordt nu aan de Tweede Kamer aangeboden, met daarbij de vurige wens dat het rapport gebruikt zal worden om die keuzes ook daadwerkelijk te gaan maken.”

Energietransitie is ook een sociale uitdaging

Op 13 april gaan niet alleen het scenariorapport en de outlook van het expertteam naar de Kamerleden. Beide toekomststudies gaan gepaard met informatie over het Target-Grid en het advies van de Inwonerraad Energie. Edelenbos: “Het ministerie en de betrokken commissieleden laten zich breed adviseren, en varen niet op de conclusies van één bron. Daarbij valt mij in positieve zin ook het advies van de Inwonerraad op. We kunnen het energiesysteem van de toekomst namelijk alleen realiseren als er draagvlak voor is en de gebruikers zich ook hebben kunnen uitspreken. Hiermee wordt er niet alleen naar de technische uitdaging gekeken, maar ook naar de sociale uitdaging die ermee gepaard gaat.”

Netbeheerders vragen duidelijkheid

Met II3050 geven we input op de Outlook van het Expert team en het Nationaal Plan Energiesysteem van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het schetst mogelijke wegen naar een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 en de Outlook geeft mede op basis van deze input advies over het te volgen pad. De studies kijken ook nadrukkelijk naar de rol van de grote industrie in ons land. Een groot deel van de vraag en een deel van de mogelijkheden voor flexibilisering liggen daar. Martens: “Netbeheerders vragen aan de overheid en markt om duidelijkheid in beleid- en toekomstplannen voor de verduurzamingsopgaven. We gaan naar een energiesysteem toe waarbij er een grotere rol voor elektriciteit is en waarbij er duurzame gassen en warmteoplossingen nodig zijn. Het scenariorapport is in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot stand gekomen. Met het rapport vragen we om duidelijkheid zodat we inzicht krijgen over welke infrastructuur en op welke locatie nodig zal zijn. Die duidelijkheid kan worden gegeven door de grote industrie door hun toekomstplannen met de netbeheerders te delen. En voor een deel moet die duidelijkheid van de rijksoverheid en medeoverheden komen, doordat zij de keuzes maken over de inrichting van onze maatschappij. Elektriciteit, waterstof en gas, oftewel energie is geen bijzaak, maar hoofdzaak.”

Vervolg

Het scenariorapport ‘Het energiesysteem van de toekomst’ is donderdag 6 april met enkele Kamerleden besproken, en wordt donderdag 13 april door minister Jetten naar de Tweede Kamer gestuurd. Eind dit jaar volgt het vervolgrapport, waarin de scenario’s verder verdiept en doorgerekend zijn en waarin de impact op de infrastructuur, ruimte, kosten, menskracht en materialen zichtbaar wordt.