Proef met energieleveranciers: consument geeft digitaal toegang tot data

Voor het eerst zullen drie energieleveranciers meedoen aan een pilot waarbij consumenten via een digitaal systeem bepalen wie toegang krijgt tot hun energieverbruiksgegevens. Die data zijn voor leveranciers bijvoorbeeld nodig om de klant een passend contract te kunnen aanbieden. Nieuw is dat ook zakelijke klanten energiedata kunnen delen van één of meerdere bedrijfsvestigingen.
Eerder waren er al succesvolle proeven met (energie)prijsvergelijkers. De deelnemende energieleveranciers zijn Gazprom Energy en Van Helder.

placeholder

Energiedata delen steeds interessanter

Voor de consument wordt het delen van energie(verbruiks)data steeds interessanter. Van apps voor inzicht in het eigen energieverbruik tot het slim laden van elektrische auto’s: er komen steeds meer diensten waarbij je als klant een partij inzicht wilt geven in je energiegegevens. Sommige van deze diensten zijn al bekend, andere zijn nog in ontwikkeling. Denk aan het lokaal verhandelen van zelf opgewekte energie of het apart afrekenen van individuele apparaten via de slimme meter. Consumenten zullen in de toekomst nog veel meer mogelijkheden krijgen voor diensten op basis van hun energiedata. Toestemming geven voor het gebruik is nu vaak nog omslachtig. Ook verlies je als consument snel het overzicht. 

Verbruiksdata delen: alles in eigen hand

Om het delen van energiedata eenvoudiger te maken voor klanten en diensten-aanbieders, werken de gezamenlijke netbeheerders aan een afsprakenstelsel rondom datadiensten. De klant heeft daarbij de volledige controle over zijn of haar verbruiksgegevens. Door middel van experimentenen pilots onderzoeken we hoe consumenten eenvoudig en veilig online toestemming kunnen geven (en intrekken) voor het gebruik van hun energiedata. De consument bepaalt dus en heeft daarnaast een goed overzicht van de partijen met wie hij of zij de gegevens deelt. Bij de ontwikkeling hiervan werken we samen met de aanbieders van diensten, zodat de technische oplossingen goed aansluiten bij de behoefte.

Pilot met leveranciers

Energieleveranciers zijn bij uitstek de partijen waarmee consumenten hun energiedata willen delen, als ze willen overstappen bijvoorbeeld. 

Een woordvoerder van Gazprom Energy: “Wij vinden het belangrijk dat klanten de juiste informatie beschikbaar hebben om ook een juiste keuze tussen aanbieders te maken, waarbij de informatie zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar is, en via het voorkeurskanaal van de klant. Waar de klant altijd al de relevante informatie heeft via ‘mijn omgeving’ van de actuele leverancier, biedt data delen een extra alternatief kanaal.”  In de nieuwe pilot, kunnen voor het eerst ook zakelijke klanten meedoen: bedrijven kunnen per vestiging toestemming geven voor het gebruik van hun energiedata. 

Zie ook: Groene lening straks mede mogelijk door delen van energiedata

Hoe werkt het?

Klanten die een andere energieleverancier zoeken, kunnen hun gegevens (die bekend zijn bij de netbeheerder) delen met een leverancier waarvan zijn een aanbod willen. Het gaat om gegevens over bijvoorbeeld verbruik, de huidige leverancier en de opzegtermijn. De consument geeft online toestemming via iDIN. Dit is het identificatie systeem dat de Nederlandse banken gebruiken voor niet zakelijke bankrekeningnummers en is vergelijkbaar met DigiD. Zakelijke klanten die energiedata van meerdere adressen willen delen, identificeren zich met eHerkenning, eveneens een erkend en veilig identificatie-systeem. 

Verder ontwikkelen

Later dit jaar zullen meer pilots starten om het toestemmingssysteem te verbeteren en uit te breiden. Ook onderzoeken de netbeheerders de hoe energiedata door de consument uitgewisseld kan worden met andere sectoren (bijv. de financiële sector).  De bevindingen van de pilots en experimenten leveren belangrijke informatie voor verdere uitwerking hiervan.