NPE geeft richting aan het toekomstig energiesysteem
Ons energiesysteem van de toekomst moet betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam zijn. Om duidelijkheid te geven over hoe we daar komen, maakt het kabinet nu richtinggevende keuzes. Het ministerie van EZK heeft daarom het Nationaal Plan Energiesysteem opgesteld.

Met het NPE wordt het perspectief geschetst voor het beleid dat betrekking heeft op onze energie en -infrastructuur vanaf het jaar 2030. Dat wil zeggen, veel doelstellingen zijn er al. Het NPE geeft richting aan de uitvoering en gaat daarom vooral over de ‘hoe-vraag’. Het NPE sluit inhoudelijk aan op de door Netbeheer Nederland gepresenteerde toekomstverkenning II3050 én de onlangs gepresenteerde Nationale Uitvoeringsagenda voor de regionale energie-infrastructuur.
Energie is de basis van economische groei
Het NPE gaat uit van het gewenste eindbeeld van het integrale energiesysteem, en laat de stappen die zijn we dan nu en de komende jaren moeten zetten. Daarmee zet het NPE de stip op de horizon en geeft het aan onder andere netbeheerders duidelijkheid over de toekomst.
Edwin Edelenbos, strateeg bij Netbeheer Nederland: “Het NPE bevat structurerende keuzes, waarmee duidelijkheid wordt geboden op korte en lange termijn. Dankzij het NPE weten we nu beter hoe Nederland de afgesproken energiedoelstellingen gaat realiseren en welke investeringen gedaan moeten worden de komende tijd. Daardoor kunnen we nu verder versnellen met de realisatie van een robuust en integraal energiesysteem dat aan de basis staat van verdere economische groei, van woningbouw en de breed gewenste verduurzaming van Nederland. ‘
Nadruk moet liggen op de uitvoering
Netbeheer Nederland is met de ketenpartners in gesprek over hoe we de gewenste versnelling kunnen realiseren. De nadruk moet nu liggen op de uitvoering, zoals Maarten Otto, voorzitter van Netbeheer Nederland, eerder ook in Telegraaf stelde: “Om te voorkomen dat woningbouw en energietransitie nog meer vertraging oplopen, moet er een compromisloos werkakkoord komen. En géén dik regeerakkoord vol met nieuwe vergezichten. De handen moeten uit de mouwen.”
Vervolg van het NPE
Het NPE wordt vijfjaarlijks herzien, en tussentijds hooguit een keer bijgewerkt om grote ontwikkelingen mee te kunnen nemen. Alleen zo kan het NPE duidelijkheid geven en betrouwbaar zijn voor bedrijven die complexe en dure investeringen moeten doen. Om hiervoor voldoende signalen uit de samenleving te ontvangen, gaat het kabinet jaarlijks het gesprek aan met alle partners in de energietransitie. De volgende stap is het vertalen van het plan naar aanvullend beleid vanuit de overheid. Die beleidsagenda is aan een volgend kabinet.
Klik hier voor het Nationaal Plan Energiesysteem