Inbreng debat Verduurzaming MKB

Op 1 juni spreekt de Tweede Kamer over de verduurzaming van het MKB. Nu de elektrificatie dagelijks versnelt, is het belangrijk dat we naast het in hoog tempo uitbreiden van het net ook meer flexibel gebruik van de huidige netten stimuleren. Netbeheer Nederland heeft daarover deze informatie aan de Kamerleden gestuurd.

placeholder

De groei van het aantal warmtepompen, zonneparken, elektrisch vervoer en plannen voor elektrificatie door bedrijven is de laatste jaren sneller gegaan dan dat netuitbreidingen kunnen worden gerealiseerd. In veel regio’s zit het net daarom vol. Met name ondernemers hebben te maken met lange wachttijden en kunnen pas worden aangesloten of hun aansluiting vergroten als het elektriciteitsnet is uitgebreid. Nu er door de verhoging van belasting op gas meer druk op ondernemers komt om te verduurzamen, is de verwachting dat de elektrificatie nóg verder versneld wordt. Ondernemers komen hierdoor klem te zitten tussen verduurzaming, het gebrek aan netcapaciteit en (nog) niet beschikbare alternatieve energiedragers.

Gezamenlijke acties in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie

Met het Rijk, lokale overheden en marktpartijen werken netbeheerders samen in het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN). Hierin staan de drie sporen ‘sneller bouwen’, ‘sterker sturen op beter benutten van het net’ en ‘ontsluiten van flex’ centraal.

In dat derde spoor is er veel aandacht voor het veranderende elektriciteitsnet, de noodzaak van flexibiliteit en het bieden van handelingsperspectief voor bedrijven. De netbeheerders werken aan een gezamenlijk informatieplatform om inzicht te geven in de situatie en de mogelijke oplossingen. Dit platform gaat hopelijk handelingsperspectief bieden voor netgebruikers, ondersteund door een ‘toolkit’ en praktijkvoorbeelden van bedrijven en organisaties.

Extra aandacht voor congestieonderzoeken

Flexibilisering van vraag en aanbod is noodzakelijk om weer aansluitingen mogelijk te maken op het elektriciteitsnet. In de regio Rotterdam, Utrecht, de Flevopolder Noord-Brabant, Limburg en Gelderland lopen er momenteel onderzoeken om te kijken of er door middel van spitsmijden (congestiemanagement) versneld extra ruimte kan worden gevonden voor klanten die een aansluiting of verzwaring van hun aansluiting willen. 

Op dit moment hebben netbeheerders nog onvoldoende aanbiedingen voor flexibiliteit ontvangen, In de komende twee maanden worden er daarom aanvullende acties gedaan om deelnemers te vinden voor congestiemanagement om zo te voorkomen dat er geen nieuwe aansluitingen meer gerealiseerd kunnen worden.

Ondernemers die interesse hebben om mee te helpen kunnen zich aanmelden via https://v2.partnersinenergie.nl/congestion-interest