Gunstiger transporttarief voor batterijsystemen die congestie verminderen

De inzet van batterijen kan helpen bij het oplossen en voorkomen van netcongestie voor zowel teruglever- als afnameschaarste. Batterijen kunnen echter ook belastend zijn voor het elektriciteitsnet en juist netcongestie veroorzaken. ACM stelt dat dat batterijsystemen die in de praktijk helpen om het net slimmer te gebruiken een korting moeten krijgen op hun transporttarief.

placeholder

Netbeheer Nederland heeft met interesse kennis genomen van het nieuwsbericht van de ACM: Gunstiger transporttarief voor batterijsystemen die congestie verminderen. Batterijsystemen zijn zeker nodig in het toekomstig energiesysteem, om opwek en verbruik op het landelijke net in balans te houden. Maar batterijsystemen kunnen ook zorgen voor een onnodig hoge belasting op het lokale elektriciteitsnetwerk. Slimme inzet van batterijen zorgt ervoor dat ze het elektriciteitsnet niet extra belasten, en door slimme inzet kunnen juist extra aansluit- en transportmogelijkheden gecreëerd worden.

Batterijen kunnen helpen bij het oplossen en voorkomen van congestie. Daarom is Netbeheer Nederland in het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit inderdaad aan het onderzoeken of batterijen en de inzet van flexibele contracten geformaliseerd kunnen worden. In het LAN werken overheden en marktpartijen samen om te kijken hoe de nieuwe contractvormen in de praktijk toegepast kunnen worden en welke codewijzigingen hier dan voor nodig zijn. Ook wordt er onderzocht welke tarieven daarbij horen.