Energiewet: al beter, maar noodzaak invulling blijft

De nieuwe Energiewet, die de Gas en Elektriciteitswet uit 1998 vervangt, is onmisbaar nu de energietransitie zorgt voor revolutionaire veranderingen in ons energiesysteem. De netbeheerders zijn op hoofdlijnen positief over de nieuwe wetteksten, zo schrijft Netbeheer Nederland in een reactie aan de minister. Uitdaging blijft de invulling van lagere regelgeving èn flexibiliteit om steeds op basis van de nieuwe werkelijkheid de kaders te kunnen actualiseren. Ook in deze reactie benadrukt Netbeheer Nederland overigens dat er meer maatregelen nodig zijn om de ambities te kunnen realiseren.

placeholder

De Energiewet en lagere regelgeving zullen een centrale rol innemen bij de verdere transitie van ons energiesysteem. Daarom is de mogelijkheid tot regelmatige aanpassing op basis van actuele ontwikkelingen noodzakelijk. De netbeheerders roepen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in hun reactie dan ook op om jaarlijks ruimte te maken voor een adaptief pakket aan wijzigingen in de wet- en regelgeving. Belangrijke ontwikkelingen en problemen kunnen dan tijdig geadresseerd worden.

Nieuwe versie biedt al meer invulling

De netbeheerders zien veel positieve veranderingen en verdere uitwerking in deze nieuwe versie van de Energiewet t.o.v. de geconsulteerde versie in december 2020. Er is veel verduidelijkt, uitgewerkt en aangescherpt, waarmee dit voorstel meer invulling geeft aan de beoogde veranderingen. Door het ontbreken van de onderliggende AMvB’s en MR’en, is het beeld echter nog onvolledig. Daarom pleiten de netbeheerders opnieuw voor  snelle uitwerking van deze lagere regelgeving, in ieder geval vóórdat het wetsvoorstel wordt voorgelegd aan het parlement. Daarnaast is tijd voor implementatie heel belangrijk om noodzakelijke wijzigingen in de systemen en procedures van de netbeheerders tijdig te kunnen doorvoeren.

De Energiewet is één van de onderdelen bij de vormgeving van de energietransitie. Daarnaast zijn andere relevante wetgevingskaders nodig (denk aan de Omgevingswet) plus oplossingen op andere terreinen, zoals  stimuleringsmaatregelen voor flexibele middelen om de verschillen tussen aanbod en vraag van duurzame energie op te vangen. Ook maatregelen om meer technisch personeel te scholen is onderdeel van de puzzel die gelegd moet worden.

Samen met een brede coalitie heeft Netbeheer Nederland deze randvoorwaarden en oplossingsrichtingen benoemd in het actieplan  ‘Samen sneller het net op’ dat aan minister Jetten is aangeboden en vandaag besproken wordt in het Rondetafelgesprek met de Tweede Kamer.

Lees hier de volledige reactie van Netbeheer Nederland