Campagne wijst op verplicht registreren zonnepanelen

Om woningeigenaren en kleine bedrijven te wijzen op de wettelijke verplichting om hun zonnepanelen aan te melden op www.energieleveren.nl, starten Stedin, Liander en Enexis op 29 juni een online campagne. Het is belangrijk dat alle installaties die elektriciteit produceren in beeld zijn, zodat netbeheerders goed kunnen inschatten of en waar uitbreiding of verzwaring van het elektriciteitsnet nodig is.

placeholder

Nog veel consumenten weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl. Dit is wel erg belangrijk. De vraag naar duurzame stroom neemt toe. Net als het aanbod van zonne-en windenergie. Dit zorgt voor drukte op het net. Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen, wordt op zonnige dagen op veel plekken overtollige (zonne-) energie teruggeleverd op het net. Als het vervolgens te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog en als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit voorzorg uit of gaat in storing.

 

Hoe meer informatie er dus beschikbaar is over waar en hoeveel zonnepanelen er op daken liggen, hoe beter de netbeheerders ervoor kunnen zorgen dat het energienet stabiel en betrouwbaar blijft.

Op de website www.energieleveren.nl kunnen woningeigenaren en kleine bedrijven zonnepanelen registreren. Wie een installatie wil registreren, moet een account op de site aanmaken, in combinatie met een toets op het meternummer.

 

Met de campagne worden consumenten en kleine bedrijven gewezen op de verplichting van de registratie. De campagne duurt drie maanden en is via Google advertenties en social media te zien. De campagne verwijst naar de website www.energieleveren.nl.

Zie ook: Zonnepanelen en spanningsproblemen: dit kunt u zelf doen - Netbeheer Nederland