Campagne wijst gebruikers elektrische boiler op uitschakelen TF-signaal

Campagne wijst gebruikers elektrische boiler op uitschakelen TF-signaal

  • 27 mei 2021
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De gezamenlijke netbeheerders starten deze week een campagne om gebruikers van elektrische boilers te wijzen op het uitschakelen van het toonfrequent signaal (TF-signaal) voor tariefschakeling. Vanaf 1 juli 2021 stopt dit signaal. Het signaal, oorspronkelijk bedoeld voor het schakelen van dag- naar nachttarief, is in het verleden ook gebruikt voor het schakelen van elektrische apparaten, zoals boilers die dan alleen ’s nachts opwarmen. Als het signaal stopt, stoppen deze boilers met opwarmen. De campagne geeft aan hoe een koude douche voorkomen kan worden.

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief. De verouderde apparatuur voor het verzenden van het TF-signaal wordt daarom op steeds meer plekken in Nederland uitgefaseerd.

Ook sommige elektrische boilers maakt gebruik van het TF-signaal voor tariefschakeling. Door het signaal te gebruiken, warmen deze boilers in de nacht op. Het gaat om (vaak wat oudere) systemen die meestal in flats en appartementengebouwen hangen. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven. De campagne helpt consumenten te bepalen of zij een dergelijke boiler hebben en wat er moet gebeuren om warm water te houden. De meeste boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een klein deel van deze boilers moet er aparte oplossing komen. Voor consumenten die zich afvragen of hun boiler last heeft van het uitzetten van het signaal, hebben de netbeheerders en installateurs een stappenplan opgesteld. Het signaal wordt niet overal in Nederland op hetzelfde moment uitgezet. In het verzorgingsgebied van netbeheerder Stedin is naast het tariefsignaal ook nog een speciaal boilersignaal in gebruik, dat pas in 2022 verdwijnt.  

Lees hier meer over het uitzetten van het TF-signaal.


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht