Beantwoording kamervragen over gasmeters

In oktober en november 2017 besteedde consumentenprogramma Kassa een aantal keer aandacht aan de gasmeters van Landis + Gyr die in de zomer en het najaar van 2016 geplaatst zijn. Deze gasmeters worden door de netbeheerders vervangen, omdat ze een te kort schroefdraad kunnen hebben. Naar aanleiding van de uitzendingen werden in de Tweede Kamer vragen aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gesteld over de veiligheid van deze gasmeters.

placeholder

De minister heeft de vragen van Kamerleden Liesbeth van Tongeren (Groen Links) en Agnes Mulder (CDA) op 12 december 2017 beantwoord. De antwoorden zijn hier te vinden:

 

Netbeheer Nederland stuurde op 29 november 2017 een brief aan de minister over de onrust die is ontstaan en de maatregelen die de netbeheerders inmiddels nemen om deze onrust weg te nemen. De netbeheerders benadrukten hierin nog eens dat de veiligheid van consumenten voorop staat. Om bij consumenten geen enkele twijfel over die veiligheid te laten bestaan, worden de betreffende meters voor 1 april 2018 vervangen.  

De toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de netbeheerders begin december gevraagd 1.500 gerepareerde gasmeters te vervangen, omdat daarbij een verkeerde lijmsoort is gebruikt. Dit is inmiddels gebeurd.

De brief van Netbeheer Nederland aan de minister Wiebes is te downloaden: