'Veiligheidsbeleid slimme gasmeters op orde'

De (slimme) gasmeters worden veilig gemonteerd en de netbeheerders hebben eerdere aanbevelingen om de veiligheid verder te verbeteren correct opgevolgd. Dat is het oordeel van SodM (Staatstoezicht op de Mijnen), de toezichthouder in ons land op het gebied van gasnetten. Een positief signaal dus richting de gasmonteurs van de netbeheerders.

placeholder

Eind 2018 publiceerde de toezichthouder het onderzoek ‘Veiligheid slimme gasmeters’. De conclusie van het onderzoek was dat er op dat moment geen acuut veiligheidsprobleem was. Om dit ook in de toekomst zo te houden, deed SodM 10 aanbevelingen. “Omdat,” aldus de toezichthouder: “de netbeheerders zich bewust moeten blijven van de risico’s; veiligheid is namelijk geen vanzelfsprekendheid.”

De aanbevelingen betroffen onder meer de controle door de netbeheerders bij de levering van gasmeters door de fabrikant, gezamenlijke criteria voor de kwaliteit van de data m.b.t. de storingsprocessen uit de slimme gasmeters en de montage van de meters. Eind 2019 heeft de toezichthouder daarom ook meegekeken bij het werk van de monteurs in de meterkast. Vorig jaar zijn de doorgevoerde procesverbeteringen getoetst. Beide controles leverden een consistent positief beeld op.

Meer lezen? Hier vindt u de volledige berichtgeving van SodM.