Akkoord met OV-sector voor aanpak vol stroomnet
De Rijksoverheid, netbeheerders en OV-partijen hebben maandag 31 maart afspraken gemaakt hoe de OV-sector de drukte op het stroomnet tegen kan gaan en om ervoor te zorgen dat de OV-sector kan groeien binnen de (toekomstige) grenzen van het stoomnet. Voor de uitvoering van de maatregelen is de komende 4 jaar 3,2 miljoen euro beschikbaar.

Het openbaar vervoer in Nederland is grotendeels elektrisch. Het OV is daardoor sterk afhankelijk van het volle stroomnet, waardoor groeiambities van het OV in de knel kunnen komen. Tegelijkertijd kan het OV met zijn eigen elektriciteitsnet juist ook helpen om drukte op het stroomnet tegen te gaan.
Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei): “We doen er alles aan om de problemen met het volle stroomnet aan te pakken. Niet alleen vanuit de overheid en de netbeheerders, maar ook samen met partijen die veel stroom gebruiken zoals in het Openbaar Vervoer.” Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu): “De openbaar vervoer sector in Nederland is slim en innovatief. Het is dan ook fantastisch dat de sector kan bijdragen aan de aanpak van het volle stroomnet en tegelijk kan blijven groeien.”
Spitsmijden
Hans-Peter Oskam, Algemeen Directeur Netbeheer Nederland: “In de OV-sector is spitsmijden al jaren een begrip. Voor de stroomnetten is deze term nog nieuw. Innovaties zoals batterijen en multifunctionele hubs rond stations dragen bij aan het verlagen van de piekbelasting van de stroomnetten. Deze sectorafspraken zijn dan ook goed voor de OV-sector én goed voor de stroomnetten. Daarmee is het effect heel groot, want hiermee houden we het openbaar vervoer beschikbaar voor de vele passagiers die er dagelijks gebruik van maken en zorgen we dat we de capaciteit op de stroomnetten zo optimaal mogelijk gebruiken, doordat de OV-partijen op sommige momenten juist weer stroom aan hun omgeving kunnen leveren.”
Nieuwe maatregelen
Met de partijen uit de OV-sector is een aantal concrete afspraken gemaakt. Zo gaat ProRail in samenwerking met de Gemeente Utrecht en netbeheerder Stedin een biodieselaggregaat in Utrecht naast het spoor plaatsen om een bestaand knelpunt op het stroomnet op te lossen. De gemeente Rotterdam wil twee nieuwe laadpleinen voor auto’s, bestelbusjes en bouwverkeer met stroom van RET voorzien. Omdat dit binnen de bestaande contracten kan, zijn er geen nieuwe of zwaardere aansluitingen nodig. De betrokken partijen hebben afgesproken om samen te kijken of en hoe zij dit soort oplossingen op meer plekken kunnen gaan inzetten.
Ook regionale busbedrijven worden geholpen met het sluiten van contracten met de netbeheerders waarbij zij alleen ’s nachts, als het rustig is op het stroomnet, elektrische bussen opladen.
Sectorafspraken
Het kabinet sloot eerder al een akkoord met de waterschappen om het volle stroomnet tegen te gaan en is met meer sectoren in gesprek om afspraken te maken. Het voordeel van afspraken met een hele sector is dat oplossingen op meerdere plekken in Nederland tegelijk ingezet kunnen worden.