Spanningskwaliteit 

De spanning op een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit, de zogenaamde spanningskwaliteit. Om de spanningskwaliteit effectief te monitoren, voeren netbeheerders metingen uit in de elektriciteitsnetten binnen het project Spanningskwaliteit in Nederland. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op die door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven. Uit het rapport blijkt dat de spanningskwaliteit in de Nederlandse elektriciteitsnetten van een hoog niveau is. 

Goede spanningskwaliteit

Goede spanningskwaliteit is belangrijk om bijvoorbeeld te zorgen dat apparatuur goed blijft werken. Huizen en kantoren zijn aangesloten op het laagspanningsnet. In Nederland is de hoogte van de spanning in dit net 230 volt met een frequentie van 50 Hertz. Om uitval van of beschadiging aan apparatuur te voorkomen, zijn er normen die grenzen stellen aan de maximale afwijking van de spanning. Apparaten, zoals tv’s, computers, boormachines enz. moeten zo zijn ontworpen dat ze binnen deze grenzen goed werken.

 

Leeswijzer dossier spanningskwaliteit

Deze website biedt achtergrondinformatie over spanningskwaliteit en het landelijke project Spanningskwaliteit in Nederland in het bijzonder. 

  • Via de pagina ´Verdieping´ kunt u meer lezen over wat spanningskwaliteit is. Er wordt kort ingegaan op de bijbehorende verschijnselen. 
  • De pagina ‘Metingen’ biedt u de mogelijkheid om individuele meetresultaten per netvlak en postcodegebied te bekijken. Om privacyredenen zijn de metingen alleen gekoppeld aan een viercijferige postcode en niet herleidbaar naar een compleet adres. 
  • De pagina ´Meer informatie' biedt links naar relevante boeken, publicaties, normering en regelgeving.

 

Heeft u vragen over spanningskwaliteit voor uw netbeheerder? Dan kunt u via de pagina ´Contact´ de contactgegevens vinden.


Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u hier in:

Door aanmelding ga ik akkoord met het privacybeleid