Spanningskwaliteit 

De spanning op een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit, de zogenaamde spanningskwaliteit. Om de spanningskwaliteit effectief te monitoren, voeren netbeheerders metingen uit in de elektriciteitsnetten. Een onafhankelijke instantie analyseert de metingen en publiceert deze jaarlijks in het rapport ‘Spanningskwaliteit in Nederland’. Uit deze jaarlijkse rapporten blijkt dat de spanningskwaliteit in de Nederlandse elektriciteitsnetten van een hoog niveau is. 

Waarom is een goede spanningskwaliteit belangrijk?

Goede spanningskwaliteit is belangrijk om bijvoorbeeld te zorgen dat apparatuur goed blijft werken. Huizen en kantoren zijn aangesloten op het laagspanningsnet. In Nederland is de hoogte van de spanning in dit net ongeveer 230 volt met een frequentie van 50 Hertz. Om uitval van of beschadiging aan apparatuur te voorkomen, zijn er normen die grenzen stellen aan de maximale afwijking van de spanning. Apparaten, zoals tv’s, computers, boormachines enz. moeten zo zijn ontworpen dat ze binnen deze grenzen goed werken. Dit geldt ook voor apparatuur met een CE-markering.

 

Informatie op deze pagina

Deze webpagina biedt achtergrondinformatie over spanningskwaliteit en inzicht in de resultaten van alle metingen die aan het rapport ‘Spanningskwaliteit in Nederland’ ten grondslag liggen. Via het tabblad ‘Metingen’ kunt u de meetresultaten van alle individuele metingen bekijken. Om privacyredenen zijn de metingen alleen gekoppeld aan een viercijferige postcode en niet herleidbaar naar een compleet adres.

U kunt het volledige rapport downloaden via het tabblad 'Achtergrond'.

 


Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u hier in:

Door aanmelding ga ik akkoord met het privacybeleid