Zonder stoppenkast is een huis onbewoonbaar

Op 29 september vindt het Commissiedebat Wonen plaats in de Tweede Kamer. In een gezamenlijke inbreng vragen Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland bij de enorme woningbouwopgave aandacht voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.

placeholder

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zet vaart achter de doelstelling uit het Programma Woningbouw om te komen tot de bouw van 900.000 woningen tot en met 2030. De gezamenlijke netbeheerders willen aan deze doelstelling bijdragen door alle woningen en bijbehorende voorzieningen tijdig aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit is echter niet vanzelfsprekend, zien de netbeheerders en bouwbedrijven. De capaciteit op het elektriciteitsnet knelt en de menskracht om de benodigde transformatorstations, kabels en middenspanningsruimtes te realiseren is schaars.

Ook zien de netbeheerders en bouwbedrijven een extra opgave op zich afkomen door de inzet van de Minister op de transformatie van 15.000 gebouwen en de bouw van 15.000 flexwoningen. De voorgestelde versnelling kan de krapte op de huizenmarkt verlichten, maar zonder stoppenkast blijven de woningen onbewoonbaar. Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland zijn tevreden dat in het Programma Woningbouw wordt voorgeschreven dat ‘de woningbouwplannen en -locaties worden afgestemd met de netbeheerders om belemmeringen te voorkomen op het gebied van de aansluiting en eventueel tijdige versterking van het elektriciteitsnet’. Wij vragen met klem om met dit voornemen aan de slag te gaan.

Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland roepen samen op om:

1. maatschappelijke prioritering voor woningbouw mogelijk te maken,

2. data te ontsluiten en ruimte voor de netten te reserveren

3. en te zorgen voor een efficiënt energiesysteem en slim ruimtegebruik.

Klik hier voor de gezamelijke inbreng voor het commissiedebat Wonen