Toegang tot meterruimtes geregeld

Toegang tot meterruimtes geregeld

  • 18 juni 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Netbeheer Nederland en VMNED ondertekenen convenant.

Personeel van meetbedrijven mag zelfstandig en gratis toegang krijgen tot meterruimtes van netbeheerders als het voldoet aan bepaalde regels. Hiertoe hebben Netbeheer Nederland en de Vereniging van Meetbedrijven (VMNED) een convenant ondertekend. Verschillen tussen netbeheerders en meetbedrijven met betrekking tot de toegang tot de meterruimtes behoren hiermee tot het verleden.

Directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland en voorzitter Herman Jonkman van VMNED hebben vandaag het ‘Convenant zelfstandige toegang meterruimtes netbeheerders’ ondertekend. Het convenant is resultaat van overleg tussen brancheorganisatie Netbeheer Nederland en VMNED, vereniging van meetbedrijven in Nederland. Het gaat over de toegang tot de ruimtes waarin zich meters voor gas en elektriciteit bevinden, die door netbeheerders worden beheerd.

VMNED, dat opkomt voor de belangen van onafhankelijke meetbedrijven, vond dat het personeel van meetbedrijven zelfstandig en gratis toegang mag hebben tot meterruimtes van de netbeheerders indien dat personeel beschikt over de vereiste aanwijzingen. Als dat niet het geval is, zou er personeel van de netbeheerder mee moeten en brengt de netbeheerder kosten in rekening.

Een gezamenlijke werkgroep van meetbedrijven en netbeheerders ging aan het werk en stelde een convenant en een uitvoeringsregeling op. Dit gebeurde onder voorzitterschap van  Martin Hagen van Liander. Het convenant bevat een aantal bepalingen die vergelijkbaar zijn met spelregels in de codes uit de Elektriciteits- en Gaswet. Ze kunnen gezien worden als een uitbreiding op artikel 4.3.1.1, onderdeel a, van de Meetcode Elektriciteit.


Terug naar overzicht