Terugblik werkconferentie Energiekaart

Tijdens de werkconferentie op 15 maart jl., brandde de energie los. Een gemêleerd gezelschap uit het bedrijfsleven, netbeheerders, wetenschap, overheid, coöperaties, VNG, brancheorganisaties, en de Topsector zorgde voor waardevolle input waarmee de Energiekaart kan uitgroeien tot een door vele partijen gedragen en gebruikt kennisplatform voor duurzame energie-initiatieven in NL.

placeholder
De bijeenkomst heeft nieuwe inzichten opgeleverd om het platform naar een hoger niveau te tillen. Tijdens de MatchMaking zijn daarnaast diverse mogelijkheden voor samenwerking ontdekt.

Hoe betrek je huishoudens?

Marijn Artz schetste in de introductie de stand van zaken van de Energiekaart 1.0: een platform waarop je energie-initiatieven, -projecten, -proeftuinen en -onderzoeken vindt, doorbraakproducten kunt uitlichten of vragen aan andere gebruikers van het platform kunt stellen. Tanja Nolten zoomde tijdens haar presentatie in op een analyse over het betrekken van huishoudens bij projecten en het borgen van gedrag. Uit 17 geanalyseerde projecten kwamen tips, tricks en onverwachte dwarsverbanden waarmee stakeholders hun voordeel kunnen doen.

Speeddate

De bijeenkomst leverde niet alleen inspiratie en medewerking op om het platform naar een hoger niveau te tillen. De werkconferentie leidde ook tot nieuwe contacten. Dat bleek zeker uit de MatchMaking na de discussierondes. De speeddates van 3 tot 5 minuten zorgde tot lang na de werkconferentie tot geanimeerde gesprekken tussen alle deelnemers. Een bewijs dat direct communicatie ook een belangrijk onderdeel is van het kennisplatform. Artz: “Het platform is nu een half jaar live en we zien dat het in een behoefte voorziet. Er is grote vraag naar een helder overzicht van de pilots, proeftuinen en energieprojecten en naar een podium om ideeën en gedachten uit te wisselen.
Sinds januari biedt de Energiekaart ook de mogelijkheid om een ‘match’ te maken met onder andere gemeenten, provincies, woningcorporaties, energiecoöperaties, IT-bedrijven en bouw- en installatiebedrijven.”

Tips en ideeën van stakeholders

Zo’n platform bouwen is één, maar het moet natuurlijk wel gaan leven. Wat moet er geregeld worden om door te groeien naar een volwaardig, interactief en breed gedragen kennisplatform over energie-initiatieven, waar alle partijen elkaar makkelijk kunnen vinden? Met welke partijen of initiatieven moet nadere samenwerking worden gezocht? Wie zijn de gebruikers van het platform en welke informatie zoeken zij? Deze en andere vraagstukken kwamen uitgebreid aan bod tijdens de uit de discussierondes. Lees hier meer ideeën die tijdens de werkconferentie zijn besproken.

Initiatiefnemer van de Energiekaart, brancheorganisatie Netbeheer Nederland, pakt de suggesties op. In overleg met de bedenkers en andere betrokken proberen we dit te concretiseren en te realiseren. Wil je meedenken hoe we bovenstaande tips en suggesties kunnen realiseren? Meld je dan via redactie@energiekaart.net.