Strengere eisen voor lassen van PE leidingen

Strengere eisen voor lassen van PE leidingen

  • 29 januari 2016
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Op 28 januari 2016 is de NTA 8828 'Elektrolassen voor PE' gepubliceerd door het NEN. De NTA bevat uniforme afspraken voor het maken van elektrolasverbindingen in PE leidingen voor gas en drinkwater.

De strengere eisen moeten ertoe leiden dat de kwaliteit van de lassen sterk wordt verbeterd en dat er in de praktijk minder lassen zullen worden afgekeurd. De nieuwe norm is tot stand gekomen op initiatief van Bouwend Nederland, Netbeheer Nederland en SodM. Via deze organisaties zal de nieuwe norm gecommuniceerd worden aan de betrokkenen.

De NTA is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk te maken heeft met elektrolasverbindingen in PE-leidingen. Dat blijft niet beperkt tot de voorbereiding en de uitvoering van de laswerkzaamheden omdat de NTA 8828 ook gaat over aanpalende werkzaamheden op het gebied van logistiek, toezicht, inspectie, keuring et cetera.

De NTA introduceert een nieuwe functie: de lastoezichthouder. Om de vakbekwaamheid van deze toezichthouder te waarborgen zal persoonscertificering worden opgezet. De certificering van de lassers zal ook zwaarder worden. Alle lassers zullen daarom een nieuw certificaat moeten gaan halen. Volgens de NTA moet dat voor 1 september 2016. Vanaf dat moment zal de nieuwe certificering mogelijk zijn, maar niet alle betrokkenen kunnen op hetzelfde moment worden gecertificeerd. Er wordt daarom nog gewerkt aan een overgangsregeling.

De strengere eisen moeten er toe leiden dat de kwaliteit van de lassen sterk wordt verbeterd en dat er in de praktijk minder lassen zullen worden afgekeurd.


Terug naar overzicht