Samen veilig werken in de vitale infrastructuur

Samen veilig werken in de vitale infrastructuur

  • 25 maart 2020
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Het energienet is vitaal voor onze maatschappij. Zeker in deze bijzondere omstandigheden moet iedereen kunnen rekenen op een betrouwbaar stroom- en gasnet. De netbeheerders houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus dan ook nauwlettend in de gaten. Met elkaar en met onze ketenpartners zoeken wij naar de mogelijkheden voor doorgang van het werk in de buitenruimte. We maken afspraken over welke werkzaamheden nog wel en welke tijdelijk niet door kunnen gaan. Uiteraard volgen we daarbij de richtlijnen van de overheid.

Veel werk van de netbeheerders loopt gewoon door. Uiteraard blijven we storingen oplossen zoals altijd, 24 uur per dag. Ook werk op straat gaat zoveel mogelijk door. Juist nu zoveel mensen thuis aan het werk zijn, moet het net in orde zijn. Saneringen en uitbreidingen blijven we dan ook zoveel mogelijk doen. Daarbij houden monteurs voldoende afstand van elkaar en omstanders en proberen we stroomonderbrekingen zoveel mogelijk te voorkomen. Voor noodzakelijke onderbrekingen vragen we begrip.

Werk achter de voordeur
Op dit moment voeren de netbeheerders bij klanten thuis alleen spoedeisende werkzaamheden uit. Dat betekent bijvoorbeeld dat de plaatsing van slimme meters tijdelijk is stilgelegd. Bij klanten, maar ook bij onze eigen monteurs, is te veel onzekerheid over de mate waarin dit werk nog veilig kan worden uitgevoerd. De netbeheerders hebben onder normale omstandigheden tienduizenden van dit soort klantcontacten per maand. Met die getallen is het onmogelijk per klant goede afspraken te maken over het houden van afstand, het reinigen van de plek waar gewerkt wordt, enzovoort. Daarom voeren we alleen nog spoedeisende werkzaamheden uit, of werkzaamheden waar door de klant zelf uitdrukkelijk om wordt gevraagd. In leegstaande panden (renovatie/nieuwbouw) werken we wel. Ook bij grootzakelijke klanten, waar afspraken op maat gemaakt kunnen worden, gaat het werk door. Uiteraard blijven we opties onderzoeken om het werk weer snel op te kunnen pakken.

In gesprek
De netbeheerders werken niet alleen; voor veel werkzaamheden worden professionals uit de bouw- en installatiebranche ingehuurd. We realiseren ons dat het opschorten van werkzaamheden gevolgen heeft voor deze ondernemers. Met de brancheorganisaties Techniek Nederland en Bouwend Nederland blijven we dan ook in gesprek over de mogelijkheden om werk op korte termijn doorgang te laten vinden. Samen kijken we wat er nog wel kan en of er werk naar voren gehaald kan worden. Zo zorgen we met elkaar voor een gezonde sector.

Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht