Samen extra ruimte op het elektriciteitsnetwerk zoeken

Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen en voorzitter Netbeheer Nederland, Evert den Boer, gingen voor het ledenmagazine BNL samen het gesprek aan over onder andere de krappe arbeidsmarkt, netcongestie en langere aansluittermijnen.

placeholder

De energietransitie zet het elektriciteitsnetwerk in Nederland flink onder druk. De opkomst van zonne-energie en de massale overstap op elektriciteit zorgen dat het net piept en kraakt. Nieuwe aansluitingen voor woningen en bedrijven zijn niet langer vanzelfsprekend en duren lang. “We investeren momenteel heel veel om het netwerk in recordtempo uit te bouwen, maar kunnen de vraag nog niet bijbenen” stelt voorzitter Evert den Boer.

De overbelasting van het netwerk komt volgens Den Boer onder andere door de snelle groei van zonne-energie. Dit vraag veel netwerkcapaciteit en resources. “Tegelijkertijd werken we nog vooral reactief. Er komt een vraag en dan gaan we in actie. Door vergunningsprocedures  en andere praktische zaken duurt een aansluiting lang. Helaas kampen we momenteel, net als andere technische sectoren, met een groot tekort aan gekwalificeerde mensen om de broodnodige uitbreiding te realiseren.”

Planmatige aanpak

De komende jaren investeren de netbeheerders naar verwachting zo’n 40 miljard in onderhoud en verzwaren van het net. Den Boer licht toe: “Het is belangrijk om dit op een planmatige manier te doen. Een Nationaal plan energiesysteem is dan verstandig. Dat vraagt wel nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, dus ook met de overheid en de bouwers.” Opereren vanuit een duidelijke visie spreekt Verhagen aan. “Alleen als we goed kijken naar de vraag, kunnen we de juiste aanpak bepalen en doelen echt op tijd realiseren. Het is dan noodzakelijk de woningbouwprognoses al mee te nemen in het investeringsplan.”

Op tijd aanvragen

De oplossing voor de huidige uitdagingen op het net, ligt niet alleen bij de netbeheerders. Ook bouwers kunnen en moeten hun steentje bijdragen vindt Verhagen. “Bijvoorbeeld door aansluitingen op tijd aan te vragen. Een praktische oplossing zoals een prefab meterkast helpt ook om het proces te versnellen.” Den Boer onderstreept het belang van een tijdige aanvraag. “Netbeheerders zijn verplicht te werken volgens het first come/first serve-principe. Meld je project dus zo snel mogelijk aan via mijnaansluiting.nl en denk bovendien goed na over wat je echt nodig hebt. Ga ook in overleg met de netbeheerder voor de best passende oplossing. Dat komt de snelheid zeker ten goede.”

 

Het volledige interview is te lezen in het ledenmagazine van Bouwend Nederland