Regionale netbeheerders maken concrete afspraken over implementatie van de real-time interface

Dit voorjaar publiceerde Netbeheer Nederland over de ‘real-time interface’ als nieuwe standaard voor communicatie met invoeders over actueel beschikbare transportcapaciteit. Inmiddels hebben Enexis, Liander en Stedin onderling concrete afspraken gemaakt over de uitrol en toepassing van de real-time interface.

placeholder

Aanleiding voor de ontwikkeling van de real-time interface is de aanhoudende vraag naar transportcapaciteit die de forse netverzwaringen door netbeheerders ver overstijgt. Dit tekort aan transportcapaciteit stimuleert samenwerkingsvormen tussen opwekkers en netbeheerders waarbij de vermogens afgestemd worden op de beschikbare transportcapaciteit. De real-time interface is een ontbrekende bouwsteen in het energiesysteem waarmee op een gestandaardiseerde manier samengewerkt kan worden door netbeheerders en aangeslotenen en welke is ontwikkeld in een brede samenwerking door netbeheerders, brancheverenigingen (waaronder Holland Solar, NWEA, Energie-Samen), kennisinstituten (waaronder TNO, DNV, ENCS en Technolution) en Invest-NL.

De real-time interface faciliteert het versturen van vermogenskaders (vanuit de netbeheerder) en meetwaarden (vanuit de aangeslotene) tussen netbeheerder en aangeslotene. Hierdoor is het mogelijk om real-time te communiceren over beschikbare transportcapaciteit in het elektriciteitsnet. Op basis van deze communicatie worden verschillende toepassingen mogelijk gemaakt, waarmee de beschikbare transportcapaciteit beter benut kan worden en tegelijkertijd de hoge betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in stand gehouden kan worden. Per toepassing wordt een toepassingskader opgesteld waarin afspraken en voorwaarden over de inzet van de interface worden vastgelegd.

Bij de eerste introductie van de real-time interface wordt gefocust op communicatie met middelgrote en grote opwekkers tussen 1 en 50 MW. Deze doelgroep is aangesloten op netvlakken waar veel congestie optreedt en is daarmee gebaat bij de introductie van de interface. Met de ontwikkeling van de interface wordt tevens invulling gegeven aan een bestaande verplichting in de Europese code ‘Requirements for Generators’ (RfG) voor type B eenheden om een interface beschikbaar te stellen.

Initieel zal de real-time interface voor de volgende toepassingen worden ingezet:

  • Noodcurtailment voor teruglevering: voorkomen van netuitval in onvoorziene situaties waar marktmechanismen geen oplossing meer kunnen bieden. Afregelen van de teruglevering door opwekkers is de enige mogelijkheid om netuitval te voorkomen.
  • Verlaten enkelvoudige storingsreserve: door de vrijgave van niet-redundante netcapaciteit en het verlaten van de enkelvoudige storingsreserve kan de beschikbare transportcapaciteit voor opwekkers fors verhoogd worden. Tijdens storing of onderhoud in het net is een sterk gereduceerde transportcapaciteit beschikbaar en dienen opwekkers afgeregeld te worden om netuitval te voorkomen. Via de interface kan communicatie plaatsvinden over de beschikbare transportcapaciteit tijdens storing of onderhoud.
  • Doorontwikkeling naar toepassing bij uitvoering van congestiemanagement

 

Voor de uitrol van de real-time interface zal de volgende aanpak gehanteerd worden:

  • Initieel focus op uitrol van interface bij nieuwe opwekkers in gebieden met bestaande en dreigende congestie,
  • Waarbij initieel focus ligt op verplichte aanwezigheid interface bij nieuwe opwekkers aangesloten op HS/MS en MS/MS stations
  • In Q1 2023 starten zowel Stedin, Enexis als Liander met praktijktesten met opwekkers die zich hier vrijwillig voor hebben aangemeld
  • In Q2 2023 starten Stedin, Enexis en Liander met de uitrol, met de hierboven beschreven focus
  • Daarna wordt uitgebreid naar alle opwekkers, in RfG categorie B 1-50MW

De interface bestaat uit een ‘end point netbeheerder’ en een ‘end point aangeslotene’, welke verbonden wordt via een ethernetkabel. Voor beide kanten van de interface vindt op dit moment productontwikkeling plaats. Productontwikkeling voor het ‘end point aangeslotene’ vindt plaats door fabrikanten van bijvoorbeeld energy management systemen. Op de Netbeheer Nederland website zal melding worden gemaakt van producten die voldoen aan de opgestelde technische specificatie van de interface.

De komende maanden staan in het teken van productontwikkeling, integratie met centrale systemen, praktijktesten, ontwikkeling van toepassingskaders, en het opstellen van instructies voor nieuwe opwekkers. Zo werken we met elkaar aan een onmisbare bouwsteen voor het energiesysteem van de toekomst.

Wilt u meer weten, of bijdragen aan productontwikkeling of praktijktesten? Ga dan naar https://www.netbeheernederland.nl/realtimeinterface