Raad van State: Porthos kan doorgaan
Op 16 augustus deed de Raad van State einduitspraak in de Porthoszaak. Het oordeel is dat het project door kan gaan. Porthos zorgt ervoor dat CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven straks wordt getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. De bouw van het project zorgt voor een minieme toename van de stikstofdepositie, maar heeft veel lange termijn voordelen. Het project levert een cruciale bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

In de uitspraak Raad van State staat ‘dat voor elk plan of project een ecologische analyse van de gevolgen moet worden gemaakt. Ook bij een tijdelijke en beperkte toename, zoals in dit geval.’ Dit is een onvoorstelbare hoeveelheid werk. De kans op verdere vertraging van belangrijke projecten is zeer reëel. Een vrijstelling en voldoende stikstofruimte voor de energietransitie blijven noodzakelijk.
Netbeheer Nederland hoopt dat met de uitspraak van de Raad van State in de nabije toekomst ook wordt overwogen om een generieke regeling in het leven te roepen voor projecten met betrekking tot het verbeteren en uitbreiden van het energiesysteem. Deze projecten dragen bij aan een permanente reductie van CO2-uitstoot en daarmee aan het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.
Wegvallen bouwvrijstelling
Netbeheerders werken hard aan het energiesysteem van de toekomst. Dit is een essentiële voorwaarde voor de energietransitie waarin we overstappen van het gebruik van fossiele energie naar het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen. Eerder op 2 november oordeelde de Raad van State over het wegvallen van de bouwvrijstelling, waardoor nu per project onderzocht moet worden wat de stikstofimpact is tijdens de aanleg van een project.
Met het wegvallen van de bouwvrijstelling lopen belangrijke projecten van netbeheerders vertraging op. De energietransitie vertraagt en de klimaatdoelen van 2030 raken uit het zicht. Met name de impact van vertraging in infrastructuurprojecten die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is groot.
Header foto: Porthosco2.nl