Publicatie tarievenbesluit 2021

Publicatie tarievenbesluit 2021

  • 30 november 2020
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De Autoriteit Consument & Markt heeft vandaag het Tarievenbesluit 2021 voor de regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT gepubliceerd. De netbeheerkosten voor elektriciteit stijgen volgend jaar met ongeveer 17 euro per huishouden.

De stijging van de transporttarieven van de regionale netbeheerders wordt vooral veroorzaakt door hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen voor het transport van elektriciteit door landelijk netbeheerder TenneT. De regionale netbeheerders pleitten er eind vorig jaar voor deze stijgende kosten vanaf 2021 door te berekenen in de tarieven, zodat een grote tariefstijging in 2023 wordt voorkomen. ACM heeft hier nu toe besloten. Zo kunnen regionale netbeheerders de toename van de kosten opvangen en worden tariefschommelingen voor eindgebruikers naar verwachting beperkt.

De klanten van TenneT zijn bedrijven en regionale netbeheerders die aangesloten zijn op het extra hoogspanningsnet (EHS-net) of het hoogspanningsnet (HS-net) van TenneT. De EHS-tarieven stijgen met ruim 11% en de HS-tarieven stijgen met maximaal 6%. Die stijging is ook het gevolg van een correctie naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak over de methodebesluiten. De ACM heeft een gedeelte van die correctie verschoven van het tariefjaar 2020 naar 2021 om de stijging van de tarieven voor 2020 te beperken en op die manier meer stabiliteit in de tariefontwikkeling te creƫren.

Ieder jaar in oktober dienen de Nederlandse netbeheerders hun tariefvoorstellen voor het volgend jaar in bij toezichthouder ACM. De toezichthouder beoordeelt deze voorstellen en corrigeert ze zo nodig. Naast transport-en aansluittarieven brengen netbeheerders ook tarieven in rekening voor de energiemeter, deze zijn ten opzichte van het voorgaande jaar alleen gecorrigeerd voor inflatie. De meettarieven zijn gelijktijdig met de transport-en aansluittarieven gepubliceerd. 

De publicatie van ACM is hier te vinden.


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht