Prioriteren van investeringen is een goede zaak

Om aan de snel toenemende vraag naar – en aanbod van – elektriciteit te kunnen voorzien, werken netbeheerders hard aan het energiesysteem van de toekomst. Dat vraagt grote spoed en grote investeringen. Echter, niet alles kan tegelijkertijd. Daarom presenteerde het ministerie van EZK vrijdag 17 maart een prioriteringskader voor de investeringsplannen.

placeholder

Met dit kader kunnen netbeheerders uitbreidingen met grote maatschappelijke impact meer prioriteit in de investeringsplannen geven. Dat betekent dat energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de energietransitie, zoals de aansluiting van windparken op zee en grote netuitbreidingen voor de verduurzaming van de industrie en van woningen, prioriteit kunnen krijgen. Dit kader is erop gericht om meer prioriteit te geven aan energie-infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK).

Netbeheer Nederland vindt het positief dat netbeheerders met deze nieuwe maatregelen investeringen van grote maatschappelijke waarde en/ of bijdragen aan de energietransitie meer prioriteit krijgen als aanvulling op bestaande criteria van netbeheerders. Netbeheerders investeren jaarlijks zo’n vier miljard euro in het elektriciteitsnet en blijven verantwoordelijk voor het totaal aan duizenden uitbreidingsprojecten in Nederland. Met dit kader worden de maatschappelijke prioriteiten meegewogen naast economische en technische prioriteiten.

Netbeheerders vragen wel om duidelijke kaders op basis waarvan prioritering gaat plaatsvinden. Deze kaders zijn er nu niet voldoende, waardoor de exacte impact van deze maatregelen nog niet duidelijk is. Daarbij geldt dat prioriteren weliswaar op termijn helpt om keuzes te maken, maar dat het de schaarste op korte termijn niet oplost. De netbeheerders denken dan ook graag mee om deze kaders de komende maanden zo te definiëren dat ze optimaal bijdragen aan het energiesysteem van de toekomst. 

Brede aanpak voor duurzame energie

Het prioriteringskader is onderdeel van een bredere aanpak voor de ontwikkeling van infrastructuur. Waaronder het Landelijk Actieplan Netcongestie om op de korte termijn meer ruimte op het stroomnet te creëren en het Nationaal Plan Energiesysteem over de ontwikkeling van het energiesysteem van de toekomst op de lange termijn. Het prioriteringskader wordt uiteindelijk opgenomen in de nieuwe Energiewet.