P1 poort naar snelle energiebesparing vaak nog niet benut

P1 poort naar snelle energiebesparing vaak nog niet benut

  • 4 juni 2020
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Alle slimme meters in Nederland zijn geschikt om te gebruiken voor energiebesparing; via de zogenaamde P1-poort kunnen consumenten hun energieverbruik gratis realtime uitlezen. Toch is er nog een drempel, blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

De zogenaamde P1-poort op alle slimme meters in ons land, is door consumenten simpel te benutten om hun energieverbruik te monitoren. Eerder onderzoek wijst uit dat inzicht in het energieverbruik in de meeste gevallen leidt (blijvende) energiebesparing. Met een simpel (telefoon)stekkertje en een bijpassend apparaatje, kan iedereen de data uit zijn of haar slimme meter zichtbaar maken op een display of (met een app) op de telefoon. Toch gebeurt dat nog weinig; een kleine minderheid van de Nederlandse huishoudens benut de  P1-poort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

Veilig en betrouwbaar

 De data uit de P1-poort op de slimme meter zijn betrouwbaar en veilig; ze komen alleen terecht bij de bewoner (op display of smartphone). Toch maken nog weinig consumenten gebruik van de data, zo blijkt uit het onderzoek. De geïnterviewde partijen in het NBNL-onderzoek vermoeden dat de technische mogelijkheden (nog) niet voldoende bekend zijn. Ook is het aanbod van uitleesapparaten nog beperkt. (Voor alle duidelijkheid: de netbeheerders, die de slimme meter ophangen, mogen geen uitleesapparaten aanbieden aan de klant).

 Rendabel

 De kosten voor een display (ook verbruiksmanager genoemd, zie verderop voor een overzicht) zijn relatief laag en kunnen makkelijk worden terugverdiend met de potentiële energiebesparing, zo concludeert het onderzoek. Veel van de ondervraagde partijen (o.a. meterproducenten, branche-organisaties en aanbieders van verbruiksmanagers) adviseren om consumenten beter te informeren.  Verder moet de consument volgens veel ondervraagden worden ‘ontzorgd’. Anders gezegd: mensen willen best energie besparen op basis van inzicht in hun energieverbruik, maar liefst zonder daarvoor zelf steeds in actie te hoeven komen. Innovatieve systemen (huis-automatisering  of energymanagement-systemen) kunnen hiervoor een oplossing zijn. 

Data steeds belangrijker

Voor consumenten zijn de data uit de slimme meter nu vooral relevant om inzicht te krijgen in het eigen energieverbruik.In de toekomst zullen er meer toepassingen voor consumenten komen waarbij de gegevens uit de slimme meter nodig zijn, zoals lokale handel of flexibele elektriciteitsprijzen. 

Overzicht van beschikbare energieverbruiksmanagers


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht