Opnieuw meer aardgasloze nieuwbouw

Opnieuw meer aardgasloze nieuwbouw

  • 17 juli 2019
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Het aantal nieuwbouwwoningen zonder aardgas is in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw gestegen. In de verzorgingsgebieden van de drie grootste netbeheerders Liander, Stedin en Enexis, lag het percentage woningen dat gasloos wordt gebouwd afgelopen kwartaal tussen de 63 en 79 procent. Dat is fors hoger dan een jaar geleden.

 De Nederlandse overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht voor netbeheerders om nieuwe huizen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet, vervallen. Sinds die datum krijgen bouwers geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. De netbeheerders verwelkomen de ontwikkeling en zien het als haar maatschappelijke taak om te helpen bij de uitfasering van aardgas en de omschakeling naar nieuwe energiebronnen. Nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

Hoge cijfers in grote steden

Inmiddels heeft het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting de overhand. Toch worden nog lang niet alle projecten gasloos opgeleverd. Opvallend hoog zijn de cijfers van de grote steden Rotterdam (98% gasloos), Utrecht (97%) en Den Haag (83%). Op de websites  van netbeheerders Liander, Enexis en Stedin zijn meer gedetailleerde cijfers over het percentage gasloze nieuwbouw te vinden.

 


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht