Op weg naar een betere ontsluiting van gegevens over bodemverontreiniging

Op weg naar een betere ontsluiting van gegevens over bodemverontreiniging

  • 10 december 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Deze week is de laatste handtekening geplaatst onder de intentieverklaring Bodeminformatie delen door Overheid en Netbeheerders (BIDON). Hiermee is de financiering rondgekomen voor het ontwerp van een nieuw, sterk verbeterd informatiepunt voor bodemverontreiniging, en kunnen de eerste stappen worden gezet naar de realisatie daarvan.

BIDON is een gezamenlijk initiatief van Rijkswaterstaat Leefomgeving (de huidige beheerder van het Bodemloket) en Netbeheer Nederland. Het initiatief wordt vormgegeven in een publiek-private samenwerking. De intentieverklaring is ondertekend door KPN, NLKabel, Groep Graafrechten, Vewin, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Deze partijen financieren samen met Rijkswaterstaat en het ministerie van I&M de ontwerpfase van BIDON.

Netbeheerders hebben belang bij goede informatie over bodemverontreiniging om te kunnen bepalen of er bij werkzaamheden maatregelen moeten worden getroffen om medewerkers te beschermen tegen bodemverontreiniging. Op dit moment besteden netbeheerders bij werkvoorbereiding veel tijd en moeite om die informatie boven water te krijgen. Dat kan veel efficiƫnter, vandaar het initiatief. Voor de overheid is het van belang om alle bodemverontreiniging in kaart te hebben en er goede informatie over te kunnen geven. De belangen van de netbeheerders en van de overheid sluiten dus op elkaar aan.


Terug naar overzicht