Onderzoek naar mogelijk asbest in kit uit jaren '60 en '70

Onderzoek naar mogelijk asbest in kit uit jaren '60 en '70

  • 13 september 2019
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De Nederlandse energienetbeheerders zijn een onderzoek gestart naar mogelijk asbest in verbindingen waarbij zogenoemde ‘fitterskit’ uit de jaren 60 en 70 is gebruikt. Onlangs bleek bij renovatiewerkzaamheden in een portiekflat in Rotterdam dat dergelijke kit asbest kan bevatten. Omdat dit type kit ook in andere branches gebruikt werd, zijn ook woningcorporaties en de bouw- en installatiebranche op de hoogte gebracht.

Bij koppelingen in stalen gasleidingen werd in het verleden hennep gebruikt als afdichting. In de jaren 60 en 70, werd daarnaast ook zogenoemde fitterskit gebruikt. Reden was de overgang van stadsgas naar groningergas; een droger type gas dat vroeg om een andere afdichting. Onlangs bleek dat in sommige merken fitterskit destijds asbest werd verwerkt. Halverwege de jaren ’70 werd overgegaan op het gebruik van teflontape bij stalen draadverbindingen, zoals bij gas-, verwarmings- of waterleidingen.

Veiligheid

Zolang asbestvezels niet vrijkomen in de lucht is er geen probleem voor de gezondheid. Voor consumenten levert deze kit, die zich binnenin de koppelingen bevindt, geen risico op. Werkzaamheden aan deze verbindingen worden alleen door monteurs en aannemers van de netbeheerders uitgevoerd. Inmiddels hebben alle monteurs die in meterkasten werken aanvullende instructies gekregen. Tot nader order is afgesproken deze asbestverdachte verbindingen niet los te draaien of te bewerken. Omdat dit type fitterskit ook in andere branches gebruikt werd, zijn de koepel van woningcorporaties Aedes en brancheorganisaties Techniek Nederland en Bouwend Nederland geïnformeerd.

Nader onderzoek

De netbeheerders zijn gestart met nader onderzoek. Zij onderzoeken onder meer waar en wanneer deze asbesthoudende kit is gebruikt. Ook worden er nieuwe instructies opgesteld om veilig met deze situaties om te gaan.  

 Zorgvuldig asbestbeleid

In het verleden is asbest in veel materialen gebruikt. De netbeheerders hanteren een landelijk, uniform asbestbeleid dat duidelijkheid geeft naar de eigen medewerkers, aannemers of meetbedrijven die voor de branche werken.


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht