Nuttige en leuke Vitale netwerkdag

Nuttige en leuke Vitale netwerkdag

  • 1 november 2018
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Gezellig, druk en zeer informatief. De eerste landelijke Vitale Netwerkdag van Netbeheer Nederland is een succes. Ruim 130 deelnemers van netbeheerders, Veiligheidsregio’s en andere partners kwamen 27 september naar Nieuwegein.

‘Het idee van deze dag is de mensen bijeenbrengen die het met elkaar moeten bestieren tijdens een crisis. Dat is alvast gelukt,’ zegt Sebastiaan Barlagen, security en crisismanagementadviseur van TenneT en één van de initiatiefnemers van de Vitale Netwerkdag.

Als niets het meer doet

De dag staat in het teken van indrukwekkende verhalen en ervaringen. Het begint met het verhaal van Jan Rooijakker, voormalig korpschef van de politie Caribisch Nederland en Aard Lettink, adviseur Nationale veiligheid en cyber bij het ministerie van Defensie. Allebei waren ze spin in het web bij de hulpverlening nadat orkaan Irma had huisgehouden op Sint Maarten. Allebei weten ze wat het is als helemaal niets het meer doet. De les die zij leerden: je kunt je rampenplan nog zo goed in orde hebben, een ding blijft onvoorspelbaar: hoe mensen zich tijdens zo’n ramp gaan gedragen.

Leren van de luchtvaart

Van crisismanagement in de luchtvaart kunnen netbeheerders, Veiligheidsregio’s en andere partners veel leren. Paul van Berk, gezagvoerder op een Airbus A330, vertelt over een zeer spannende vlucht met een stapeling van tegenslagen. De gevolgen blijven beperkt dankzij de soepele machinerie achter de schermen van de luchtvaart. Leren van fouten en menselijk gedrag voorspelbaar maken door eenvoudige en heldere protocollen, zijn de belangrijke lessen.

Betere netwerken

Dagvoorzitter Katinka Baehr peilt aan het eind de meningen met de Mentimeter. Was het een nuttige dag? ‘Een prima dag,’ zegt de overgrote meerderheid. Sebastian Barlagen van TenneT vindt de dag voor herhaling vatbaar. ‘Het hoeft niet te vaak, maar het is nuttig om af en toe ervaringen te delen met alle netbeheerders en de essentiële partners. Minder crisis, door betere netwerken!’

Wat vinden de deelnemers van de dag?

‘We zijn in Nederland al goed in samenwerken, maar je moet steeds de puntjes op de i blijven zetten, daarom is zo’n vitale netwerkdag belangrijk,’ zegt Hans Kamphuis van de politie-eenheid Midden-Nederland.

‘Als je weet wie aan de andere kant je evenknie is, kun je elkaar bij een crisis gemakkelijker vinden,’ zegt Mark Jan Ineke van de Gasunie.

Meer informatie

Een uitgebreid verslag van de Vitale Netwerkdag is te vinden op www.vitalenetwerkdag.nl.


Terug naar overzicht