Netbeheerders: klimaatdoelen uit zicht door stikstofbeperkingen

Netbeheerders: klimaatdoelen uit zicht door stikstofbeperkingen

  • 22 februari 2023
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet loopt forse vertraging op door de impasse over stikstof. De netbeheerders waarschuwen dat de klimaatdoelen voor 2030 in gevaar komen als de aanleg van onder meer nieuwe hoogspanningsleidingen stil komt te liggen, zo is vandaag te lezen op NOS.nl.

In het artikel op NOS.nl schat Dick Weiffenbach, algemeen directeur van Netbeheer Nederland dat 25 tot 75 procent van de projecten waar de netbeheerders aan werken vast dreigt te lopen. Nu de zogeheten bouwvrijstelling is afgeschaft, moet per project worden onderzocht hoeveel stikstof er vrijkomt. Dat kost zo veel tijd dat die projecten jaren vertraging oplopen. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het stikstofprobleem.

'Deel van de oplossing'

"De netbeheerders zijn geen deel van het probleem, maar juist van de oplossing", zegt Weiffenbach op NPO Radio1. De stikstofuitstoot bij de aanleg van nieuwe leidingen en hoogspanningsstations is maar klein en bovendien tijdelijk. En uiteindelijk levert elektrificatie ook minder stikstofuitstoot op, betoogt hij. Zo gaat de bouwsector steeds meer met elektrische voertuigen werken.

Bittere pil

Dat projecten vertraging kunnen oplopen, noemt minister Jetten (Klimaat en Energie) "een bittere pil". Voor projecten die echt cruciaal zijn voor de energietransitie gaat hij per situatie kijken hoe er toch versneld een vergunning afgegeven kan worden. Volgens Jetten is ook in Europa afgesproken om dat soort bouwplannen voorrang te geven om zo de klimaatdoelen te halen. "Dus dit zullen we ook in Nederland willen toepassen, en deze projecten zo snel mogelijk vergund krijgen."

Lees ook: Stikstofimpasse zet rem op energietransitie

Klik hier voor het artikel op de website van de NOS


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht