Minister Jetten ontvangt tussenstand waterstofonderzoek

Donderdag 6 oktober nam Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens het Wind Meets Gas-symposium in Groningen de tussentijdse rapportage van het HyDelta waterstof-onderzoeksprogramma in ontvangst.

placeholder

Dit verslag van de eerste fase (HyDelta 1) geeft de uitkomsten van onderzoek naar de grootschalige toepassing van waterstof in transport en distributie van het waterstofgas in bestaande infrastructuur. Het onderzoekprogramma heeft inmiddels een vervolg in HyDelta 2, waarvan de resultaten medio 2023 worden verwacht.

Op initiatief van Gasunie en Netbeheer Nederland vormde zich in 2020 het HyDelta-consortium, bestaande uit partijen met ruime ervaring in het onderzoeken en testen van transport en toepassing van waterstof. Het onderzoeksprogramma richt zich op een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof. Direct toepasbaar onderzoek staat centraal. De resultaten uit het programma worden steeds gepubliceerd en zijn openbaar beschikbaar. Het rapport geeft de uitkomsten van 37 onderzoeken die in HyDelta 1 werden verricht.

HyDelta 2 gaat verder in op de economische en technische inpassing van waterstofgas in het nationale gastransport- en distributiesysteem en wordt uitgebreid met onderzoek naar de maatschappelijke en milieukundige aspecten ervan.