Landelijke capaciteitskaart verder uitgebreid

Landelijke capaciteitskaart verder uitgebreid

  • 1 februari 2023
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Netbeheer Nederland heeft de capaciteitskaart uitgebreid met nieuwe functies. Op verzoek van gebruikers is het nu mogelijk om een export te maken van de onderliggende data én is eenvoudig zichtbaar te maken waar er congestiemanagement wordt toegepast.

De nieuwe functionaliteiten zijn per direct beschikbaar op Capaciteitskaart elektriciteitsnet (netbeheernederland.nl)

De energietransitie zet het elektriciteitsnetwerk in Nederland flink onder druk. De opkomst van zonne-energie en de massale overstap op elektriciteit zorgen dat het net steeds intensiever benut wordt.

Netbeheerders investeren daarom fors in het net, maar kan niet voorkomen dat het net op sommige locaties soms vol is. Door de aanleg van extra kabels en transformatorstations is de capaciteit al sterk uitgebreid. De regionale netbeheerders hebben in 2021 een gezamenlijke kaart gepubliceerd, waarop te zien is hoe vol het net is voor afname als de invoeding van elektriciteit.

De kaart, die te raadplegen is op capaciteitskaart.netbeheernederland.nl geeft voor heel Nederland weer waar op de netvlakken van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit op het elektriciteitsnet is om duurzame stroom te vervoeren en waar minder of geen ruimte meer is op het net.

Export van de brondata van de kaart

Op veler verzoek is het nu mogelijk gemaakt om een export van de brondata van de kaart te maken zodat u die bijvoorbeeld in uw GIS-systeem kunt gebruiken voor nadere analyse en voor uw eigen toepassing.

De capaciteitskaart is hier te vinden


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht