In 2022 is 75 miljoen kwh energiediefstal ontdekt

In 2022 is er bij 1060 hennepkwekerijen energiediefstal ontdekt, waarbij er voor ruim 75 miljoen kWh aan energie is gestolen. Dit is opvallend minder dan in 2021, toen er 1800 illegale kwekerijen ontdekt zijn waarbij er sprake was van 111 gestolen kWh.

placeholder

De terugloop van het aantal ontdekte hennepkwekerijen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Echter, hiermee is niet gezegd dat het aantal kwekerijen daadwerkelijk afneemt. Het lijkt er namelijk op dat de meldingsbereidheid gedaald is. De netbeheerders, die samenwerken met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merken dat er opvallend minder meldingen binnenkomen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug.

Illegale kwekerijen op zolders en in kelders zorgen nog onverminderd voor gevaarlijke situaties. Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen, bedoeld voor het kweken van hennep.

Netbeheerders blijven met de ketenpartners werken aan het stopzetten van deze onveilige situaties. Netbeheer Nederland waarschuwt dat alle aanpassingen aan de meterkast die níet door een erkend vakman zijn gedaan in potentie zorgen voor verminderde veiligheid en verboden zijn.

Gezamenlijke acties

Vermoedelijk wordt maar een klein deel van de hennepkwekerijen in Nederland ontdekt. Samenwerking blijft dus belangrijk om hennepkwekerijen te kunnen stopzetten. Netbeheerders vragen daarom de politie, het Openbaar Ministerie en overheden werk te blijven maken van de bestrijding van illegale hennepteelt. Op deze manier kunnen netbeheerders, gemeenten en politie nog beter en meer onderzoek doen om zo hennepkwekerijen te ontmantelen en na ontruiming vervolgonderzoeken te doen, waardoor meer adressen van kwekerijen naar voren komen.

Netbeheerders werken samen met partijen als de politie, het Openbaar Ministerie en overheden aan de opsporing van de kwekerijen. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844.
Op de website van de politie leest u hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen.