Huishoudens en zakelijke gebruikers hadden vorig jaar gemiddeld 24 minuten geen stroom als gevolg van een storing. Dat is iets korter dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Een storing trof gemiddeld 115 klanten. Ook dat is minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde (-17%). Gasstoringen zorgden ervoor dat een huishouden in 2017 gemiddeld 61 seconden geen gas had. Gasstoringen zijn over het algemeen klein: een gasstoring trof gemiddeld slechts 1,2 klant. Dit blijkt uit de jaarlijkse storingscijfers van Netbeheer Nederland.
Klanten krijgen gemiddeld ongeveer eens per vier jaar te maken met een stroomstoring en eens in de 143 jaar met een gasstoring. Als klanten een storing meemaken, is die gelukkig over het algemeen van korte duur. Een stroomstoring duurde in 2017 gemiddeld een kleine anderhalf uur, een gasonderbreking minder dan tweeëneenhalf uur.
Netbeheerders investeren jaarlijks ruim twee miljard euro in de kabels, leidingen en ICT van het energienet. Die investeringen zijn enerzijds nodig om het net geschikt te maken voor de energietransitie en het steeds grotere gebruik van duurzame energiebronnen. Anderzijds helpen technologische toepassingen zoals sensoren om een storing snel op te sporen. Door snelle opsporing slagen netbeheerders erin om storingen snel te verhelpen en zo de overlast voor klanten te beperken.
Graafschade is net als in voorgaande jaren de belangrijkste oorzaak van storingen. In het laagspanningsnet was 28% van de stroomstoringen het directe gevolg van graafschade. Een sluimerende storing en veroudering / slijtage zijn andere belangrijke oorzaken. Sluimerende storingen komen vaak door werkzaamheden of graafschades uit het verleden die pas later tot een storing leiden. Alle partijen hebben structureel aandacht voor het voorkomen van graafschade en proberen zo het aantal storingen door graafschade verder terug te dringen.
Actuele informatie over eventuele storingen is te vinden op www.gasenstroomstoringen.nl. Klanten kunnen een gas- of stroomstoring bij de netbeheerder melden via 0800-9009.