Girls’ Day: voor meer meiden in de techniek

Steeds meer meiden kiezen voor een opleiding in de techniek. Dit schooljaar kozen er ruim 20% meer voor een technische vmbo-opleiding dan een jaar eerder. Dat is goed nieuws want meiden en vrouwen zijn met 16% nog steeds ondervertegenwoordigd in techberoepen.

placeholder

Om meiden te stimuleren te kiezen voor de sector wordt op 30 maart Girls’ Day georganiseerd. De dag dat technische bedrijven hun deuren openen voor meiden van 10 tot 15 jaar zodat zij een beter beeld van techniek kunnen krijgen.

Meiden hebben in de technieksector volop kansen. Toch gaat veel vrouwelijk talent verloren, omdat meiden vaak onbekend zijn met technische beroepen en opleidingen. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen de blik te verbreden en loopbaankeuzes te beïnvloeden.

Diversiteit

Nederland staat wat betreft genderdiversiteit niet hoog op de wereldlijst. Dit zien we onder andere terug in de lage instroom en hoge uitstroom van vrouwen in de energietransitie. Willen we echt versnellen in de energietransitie, dan zullen we vrouwen, maar ook mensen met diversiteit in achtergrond, opleiding en ervaring, veel actiever moeten gaan betrekken.

Workshops door het hele land

Netbeheerders organiseren door het hele land verschillende evenementen in het kader van Girls’ Day. Gasunie en TenneT ontvangen groepen meiden op locaties in Groningen, Utrecht en Wijk aan Zee. Stedin ontvangt meiden van MBO-scholen voor een programma op de Bedrijfsschool in Rotterdam. Hier is naast aandacht voor het werk, ook aandacht voor de vooroordelen over het werken in de techniek. In Duiven geeft Liander workshops gericht op het schakelen van een trafo tot het bouwen van een robot. Dat geldt ook voor Enexis, dat in Hoogeveen een groep meiden ontvangt voor een uitgebreide kennismaking met onze sector.