Energietransitie kan geen vertraging Energiewet verdragen

Maandag 6 februari heeft de Raad van State zijn reactie op de Energiewet gepubliceerd.
Met de Energiewet worden een aantal verouderde wetten, zoals de Elektriciteitswet (1998) en de Gaswet (1988) in een klap samengevoegd en vooral gemoderniseerd.

placeholder

Met de Energiewet worden de fundamenten van de Nederlandse energiewet- en regelgeving herzien en geconsolideerd. Nationaal beleid en Europese regelgeving komen in de wet samen en er wordt gehoor gegeven aan onderdelen van het Klimaatakkoord. Daarmee biedt de Energiewet alle partijen die betrokken zijn, inclusief de consumenten, de broodnodige basisregels en handvatten die onder andere nodig zijn voor het meer flexibel gebruik van de elektriciteitsnetten en de transitie naar een duurzame energievoorziening. Het is logisch dit in één wet te bundelen, mits dit zorgvuldig gebeurt.

Veel aandacht voor prioritering

Netbeheer Nederland onderschrijft dat er op sommige punten nog verdere aanscherping nodig is. Zo is er in het advies veel aandacht voor prioritering van de aanleg van energie-infrastructuur. Anders gezegd; er is veel aandacht voor de planning van projecten die essentieel zijn voor de energietransitie. Netbeheer Nederland is daar groot voorstander van, en pleit aanvullend voor kortere doorlooptijden van vergunningsprocedures.

Snel naar de Tweede Kamer

Echter, nog belangrijker is dat de Energiewet snel door de Tweede Kamer behandeld wordt. Daarbij blijft Netbeheer Nederland wel benadrukken dat het cruciaal is dat de lagere regelgeving zo spoedig mogelijk wordt uitgewerkt en ter consultatie gaat voordat het wetsvoorstel richting de Tweede Kamer gaat.

Snelheid én zorgvuldigheid gewenst

“De Energiewet in combinatie met de lagere regelgeving is nodig om concrete stappen in de energietransitie te kunnen zetten,” stelt Patrick van Dongen, beleidsadviseur juridische zaken bij Netbeheer Nederland. “Uiteraard moeten snelheid en de zorgvuldige implementatie van huidige en toekomstige Europese regelgeving hierbij samengaan. Daarom pleit Netbeheer Nederland voor het inbouwen van flexibiliteit zodat jaarlijks een pakket aan wijzigingen in de wet- en regelgeving kan worden toegepast.”