Database voor hergebruik grondstoffen levert miljoenenbesparing op

Netbedrijven delen kabels, transformatoren en andere materialen voor de netten met elkaar om ze waar mogelijk opnieuw te gebruiken. Voor deze recycling is een speciale database ingericht met beschikbare onderdelen en grondstoffen. Duurzaam, maar ook kostenbesparend: de eerste helft van dit jaar leverde de her-inzet ruim 8 miljoen euro op. Daarnaast is het een gedeeltelijke oplossing voor de huidige materialen-schaarste.

placeholder

Al eerder ontwikkelden de netbeheerders een grondstoffenpaspoort voor netcomponenten. Het delen en recyclen van grondstoffen en onderdelen was een logisch vervolg. Vorig jaar werd op die manier ruim 13 miljoen euro bespaard; dit jaar wordt een hogere opbrengst verwacht.

 Raw material database

De beschikbare materialen en componenten bij de netbeheerders worden opgenomen in een zogenaamde raw material database. Een digitale omgeving waar de grondstofdata van beschikbare componenten veilig en overzichtelijk staan opgeslagen. Daardoor kunnen netbeheerders efficiënter samenwerken bij recycling en herinzet. De database is ontwikkeld door specialisten van Ksandr, een door de netbeheerders opgerichte onafhankelijke stichting. Ksandr ontwikkelde eerder al een database voor het opslaan en delen van storingsinformatie.

 Manifest

Om de samenwerking bij het recyclen van materialen verder te verbeteren en de database maximaal te benutten, ondertekenden de regionale netbeheerders 8 september het manifest 'Herinzet'.  Daarmee voorkomen de bedrijven het verloren gaan van kostbare materialen en onderdelen, juist nu er met man en macht wordt gewerkt aan de verzwaring van het elektriciteitsnet.

Voor meer informatie over het manifest en voorbeelden van hergebruik: https://ksandr.nl/livexl/

Op de foto vlnr:  Anne Klaas Jellema (Alliander), Paul Langereis (Westland Infra), Marco Poorts (Enexis), John de Graaf (Rendo), Wessel Straatman (Coteq), Benaissa el Hammadi (Stedin)