Daling energieverbruik zet door: huishoudens verbruiken minder gas en elektriciteit

Daling energieverbruik zet door: huishoudens verbruiken minder gas en elektriciteit

  • 19 september 2014
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Zowel huishoudens als bedrijven verbruiken minder energie. De afname van energieverbruik bij huishoudens is vooral het gevolg van zuinige nieuwe huizen en het steeds zuiniger worden van apparaten. Bij bedrijven groeit het verbruik niet als gevolg van de beperkte economische groei. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde ‘Energietrends 2014’ van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Het totale energieverbruik voor verwarming van huishoudens daalt al meer dan 15 jaar, terwijl het aantal huishoudens groeit. Vanaf 2008 daalt het stroomverbruik per huishouden. In 2012 steeg dit weliswaar iets ten opzichte van 2011, maar het verbruik ligt met 3500 kWh nog altijd lager dan in de periode 2005 – 2008 (ca. 3600 kWh). Bij bedrijven is het gasverbruik gestabiliseerd en neemt het elektriciteitsverbruik niet of nauwelijks toe, ondanks toenemend dataverkeer.

Energiebesparingsmaatregelen

De daling van het aardgasverbruik bij huishoudens is al langer gaande: van ongeveer 1900 m3 in 1995 naar 1340 m³ in 2012. Dat is een daling van 23%. Het gasgebruik is vooral afgenomen doordat CV-ketels zuiniger zijn geworden en doordat vooral nieuwbouw woningen beter zijn geïsoleerd. De meeste woningen hebben inmiddels dubbel glas. Met moderner HR++ glas kan nog twee keer zoveel bespaard worden als met standaard dubbel glas. Grote elektrische apparaten zijn ook veel zuiniger geworden. Koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld zijn tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar met zuinige A-labels. De koelkast, vriezer, TV, wasdroger en wasmachine zijn de apparaten die relatief veel verbruiken.

Meer inzicht in energieverbruik

Nederlandse consumenten krijgen steeds meer inzicht in hun energieverbruik. Energielabels geven al geruime tijd inzicht in het verbruik van apparaten. Ook de slimme meter helpt de consument meer zicht krijgen op zijn energiegebruik. Vanaf 1 januari 2015 worden deze nieuwe energiemeters grootschalig aangeboden. Marktpartijen spelen hierop in met besparingsproducten, tools en apps die aan de nieuwe energiemeter zijn te koppelen. Hiermee is het mogelijk om realtime inzicht in het energieverbruik te krijgen en door gedragsaanpassingen energie te besparen. Ook door de opkomst van zonnepanelen zijn huishoudens zich bewuster van hun energieverbruik. Inmiddels hebben naar schatting 180.000 huishoudens zonnepanelen.

Energietrends 2014

De energiehuishouding is in beweging; er zijn tal van veranderingen gaande. Dat uit zich onder andere in een daling van het energiegebruik bij huishoudens, en ook in tal van andere veranderingen: het vorig jaar gesloten Energieakkoord brengt meer samenhang in het energiebeleid, de energiemarkten (voor zowel gas als elektriciteit) zijn sterk in beweging en de energiebranche bereidt zich voor op inpassing van meer duurzame energie in het energiesysteem. In Energietrends 2014 staan cijfers en ontwikkelingen in samenhang gepresenteerd. Energietrends biedt informatie over energiegebruik door consumenten en bedrijven, geeft inzage in de internationale energiehandel en –productie en biedt inzicht in de ontwikkelingen van de energienetten. Lees hier EnergieTrends 2014 of kijk op www.energietrends.info.


Terug naar overzicht