Brandgevaar en € 200 miljoen maatschappelijke kosten door hennepteelt

Brandgevaar en € 200 miljoen maatschappelijke kosten door hennepteelt

  • 14 maart 2019
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

In 2018 hebben de netbeheerders energiediefstal gestopt bij bijna 2600 hennepkwekerijen. Samen stalen deze henneptelers voor ongeveer 95 miljoen kWh aan elektriciteit. Energiediefstal jaagt de maatschappij op kosten en zorgt bovendien voor onveilige, brandgevaarlijke situaties in woonwijken. Netbeheerders blijven daarom inzetten op meer prioriteit bij politie, Openbaar Ministerie en overheden voor de aanpak van illegale hennepteelt.

Brandgevaar in woonwijken

Het aantal hennepkwekerijen dat wordt opgerold daalt al een aantal jaar, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er minder kwekerijen zijn. Dit kan betekenen dat kwekers handiger worden in het verstoppen van de hennepteelt, bijvoorbeeld in woonwijken. Een hennepkwekerij heeft meestal een illegale en onveilige aansluiting op het energienet. Ook zit de elektrische aansluiting in het pand zelf vaak amateuristisch in elkaar. Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico op oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderstreepte begin 2018 dat illegale hennepkwekerijen in woonwijken gevaarlijk zijn.

Maatschappelijke kosten

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Netbeheerders (en dus alle aangeslotenen) draaien op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom en bovendien loopt de overheid rond de € 135 miljoen aan belastinginkomsten mis.

Gezamenlijke aanpak illegale hennepteelt

De netbeheerders vragen om prioriteit bij onder meer gemeenten en politie voor het aanpakken van illegale hennepteelt. Een gezamenlijke aanpak is nodig om de hierdoor ontstane onveilige situaties zo snel mogelijk te beëindigen. En om woningen proactief te kunnen controleren (‘opsporing achter de voordeur’). Netbeheerders zijn hierover in gesprek met samenwerkingspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie en overheden. "Door een integrale aanpak proberen we te laten zien dat we deze vorm van criminaliteit en de daarmee gepaard gaande onveilige situaties niet accepteren", aldus waarnemend burgemeester Gerd Leers van de gemeente Brunssum.

Melding doen van (mogelijke) hennepkwekerijen

Hennepkwekerijen komen overal voor: in huur- en koophuizen, villa’s en appartementen, midden in woonwijken en in afgelegen loodsen. Het energienet wordt steeds digitaler waardoor energiediefstal, zoals door hennepteelt, sneller en gerichter kan worden achterhaald. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844. Op stophennepteelt.nl leest u hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen.

Meer informatie

Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht