Amsterdam en Liander samen in pilot tegen energiearmoede

Amsterdam en Liander samen in pilot tegen energiearmoede

  • 19 januari 2023
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De energiekosten vormen na de woonlasten de tweede uitgavenpost voor huishoudens. In een pilot gaat Liander samen met de gemeente Amsterdam onderzoeken hoe ze samen huishoudens wiens energiecontract door betalingsproblemen is ontbonden te hulp te kunnen schieten.

Tijdens de pilot zal Liander adressen van huishoudens die op de lijst staan om afgesloten te worden van energie uitwisselen met de gemeente, zodat gemeentelijke schuldhulpverleners deze kwetsbare huishoudens kunnen helpen om verdere groei van schulden en energieafsluiting te voorkomen.

Door de gegevensuitwisseling met Liander kan de gemeente in deze kritieke fase ingrijpen. Bij de adressen die de netbeheerder de komende drie maanden met de gemeente deelt, gaat het om een groep huishoudens waar eerdere hulp van een Vroeg Eropaf-medewerker van een Buurtteam geen resultaat heeft opgeleverd. Een contractontbinding en een dreigende energieafsluiting kan het moment zijn waarop deze groep toch hulp accepteert. Zonder deze pilot is het niet mogelijk deze hulp te bieden.

Amsterdam en Liander zijn de eerste gemeente en netbeheerder die afspraken maken over het uitwisselen van gegevens om schuldenproblematiek aan te pakken.

Na drie maanden wordt de pilot geƫvalueerd.


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht