ACM: Tarief voor landelijk gastransport daalt in 2024

De tarieven die Gasunie Transport Services B.V. (GTS) in rekening mag brengen voor het landelijke transport van aardgas dalen in 2024 met gemiddeld 20%. Omdat de kosten voor het landelijk transport van gas maar een klein deel van de totale energierekening voor consumenten uitmaken, is het effect van de tariefdaling op de totale energierekening voor consumenten minder dan 5%.

placeholder

Door de bijzondere omstandigheden op de energiemarkt had GTS in 2022 meer inkomsten dan de ACM had toegestaan. Er is in 2022 bijvoorbeeld veel meer capaciteit geboekt om gas te transporteren op het interconnectiepunt tussen Nederland en België, omdat de gasstromen in Europa zijn veranderd. Door het wegvallen van de invoer van Russisch gas moet er veel meer gas aangevoerd worden vanuit LNG terminals in België en het Verenigd Koninkrijk. Deze opbrengsten worden in 2024 via de tarieven teruggegeven aan de markt. Ook denkt GTS in 2024 iets meer transportcapaciteit te verkopen, wat zorgt voor een tariefdaling. Aan de andere kant heeft GTS ook extra kosten gemaakt door de marktomstandigheden, bijvoorbeeld bij het inkopen van energie. Hier houdt de ACM ook rekening mee bij het vaststellen van het tarief voor 2024.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt de tarieven van GTS jaarlijks vast. Netbeheerders hebben een monopolie op het transport van gas en elektriciteit. Door jaarlijks vast te stellen welke tarieven GTS aan haar netgebruikers mag rekenen, zorgt de ACM ervoor dat deze tarieven niet te hoog zijn. Tegelijkertijd geeft het tariefbesluit netbeheerders de garantie dat (efficiënte) kosten worden vergoed en dat zij een marktconform rendement behalen op hun investeringen, onder andere zodat zij investeringen kunnen doen die nodig zijn voor de energietransitie. Hiermee draagt de ACM bij aan een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening.