ACM maakt volledig variabele contracten mogelijk

ACM maakt volledig variabele contracten mogelijk

  • 31 januari 2024
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt het voor netbeheerders mogelijk om contracten zonder vaste transportcapaciteit (zo genoemde non-firm ATO’s) aan te bieden.

Dit soort contracten kunnen interessant zijn voor bedrijven die hun aansluiting niet constant op volle capaciteit hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze apparatuur tijdelijk uit kunnen zetten, en voor batterij-opslagsystemen, electrolysers of laadstations voor elektrische bussen, zo stelt ACM. Omdat deze aansluitingen niet altijd op volle capaciteit kunnen worden gebruikt, krijgt de aangeslotene hiervoor een korting op het transporttarief.

Gebruik bij voldoende capaciteit

Tot nu toe konden netbeheerders alleen transportovereenkomsten met vaste transportrechten aanbieden. Dit betekent dat de afnemer op elk moment van de dag gebruik kan maken van dit recht op transportcapaciteit en dat netbeheerders dus ook moeten zorgen dat deze transportcapaciteit altijd beschikbaar is. Op veel plaatsen in Nederland zit het elektriciteitsnet zo vol dat er geen ruimte is voor nieuwe aansluitingen met een gegarandeerd recht op transportcapaciteit. In deze gebieden zit het net tijdens piekmomenten vol, maar is er op andere momenten nog wel voldoende transportcapaciteit beschikbaar. Op basis van het vandaag gepubliceerde codebesluit non-firm ATO’s kunnen netbeheerders contracten aanbieden waarbij de aansluiting alleen gebruikt kan worden als er voldoende transportcapaciteit beschikbaar is.

Nieuwe contractvormen bij aanpak van congestie

De ACM werkt samen met overheden, netbeheerders en andere betrokken partijen in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie om efficiënter gebruik van het net te stimuleren. Het aanbieden van contracten met alternatieve transportrechten is daar een onderdeel van. Vanaf 1 februari 2024 is het voor netbeheerders mogelijk contracten zonder vaste transportcapaciteit aan te bieden in gebieden waar het stroomnet vol zit (de zogenoemde congestiegebieden). Vanaf 1 februari 2025 zijn netbeheerders hiertoe verplicht. Dit is een eerste stap bij het introduceren van nieuwe contractvormen in het kader van de aanpak van congestie.

De ACM publiceert vandaag ook het voorstel van Netbeheer Nederland om in gebieden waar nog wel voldoende transportcapaciteit beschikbaar is contracten met alternatieve transportrechten aan te bieden. Klik hier voor het nieuwsbericht op de website van ACM


Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht