‘Op de arbeidsmarkt zijn alle technologiebedrijven onze concurrenten’
Een smart grid, drones, big data, virtual reality, een straatje met elektrische auto’s: nieuwe technologie verandert in hoog tempo het werk van netbeheerders. En hun positie op de arbeidsmarkt. Want digitale helden zijn ook geliefd in andere branches.

Een smart grid, drones, big data, virtual reality, een straatje met elektrische auto’s: nieuwe technologie verandert in hoog tempo het werk van netbeheerders. En hun positie op de arbeidsmarkt. Want digitale helden zijn ook geliefd in andere branches.
“We zien al langer een fusie van technologieën in ons werk”, constateert Robert Berends, Programmamanager HR van Alliander Techniek. “Jarenlang vormden werktuigbouwkunde en elektrotechniek de hoofdmoot van ons werk. Nu zie je dat IT en telecom erbij komen. Elektrotechnische en werktuigbouwkundige componenten worden tegenwoordig digitaal en via telecom op afstand bestuurd. De vakgebieden lopen steeds meer in elkaar over. Er zijn dus nieuwe disciplines, maar we moeten wel kennis houden van de oude systemen.”

Universele hulpjes
Ook Enexis onderzoekt wat nieuwe, breed toepasbare innovaties kunnen betekenen voor het dagelijks werk. Thom van ’t Hullenaar, Manager Corporate Recruitment van Enexis, vertelt bijvoorbeeld over een virtual reality bril, waarmee een monteur instructies krijgt en door objectherkenning kan zien waar leidingen in de grond liggen. “En we hebben een ‘over-the-shoulder-assist’, een helpdesk die over de schouder van de monteur meekijkt en de monteur de juiste documentatie in de virtual reality bril geeft.” Die hulpmiddelen zijn nu nog geen gemeengoed bij Enexis, ze worden momenteel getest door de innovatieafdeling. “Maar het maakt wel duidelijk dat het vak van de monteur die al jarenlang met zijn busje langs de weg zijn werk doet, flink aan het veranderen is”, aldus Van ’t Hullenaar.
ROBOTS In de netbeheerderspraktijk
Het afgelopen jaar was er veel aandacht voor de impact van robotisering op de arbeidsmarkt, vaak met een paniekerige insteek: ‘Help, de robots nemen ons werk over!’ De netbeheerders blijven er nogal nuchter onder. Robert Berends (Alliander): “In andere bedrijfstakken zie je dat robots werkgelegenheid vervangen, maar bij ons gaat het erom dat we door robotisering sneller, secuurder en slimmer kunnen werken. Alliander werkt bijvoorbeeld al met high tech robotica bij gestuurde boringen. Daarbij graven we op een heel slimme manier leidingen door een bestaande infrastructuur, bijvoorbeeld in lastig stedelijk gebied. Ook voor het vervangen en reconstrueren van gasleidingen is er een robot, die gaat door bestaande gaspijpen heen. En we zien robotisering bij het 3D printen van titaniumcomponenten die wij gebruiken.”
Technologie en trends
Alliander-collega Berends wijst erop dat het werk van de netbeheerders niet alleen verandert door nieuwe technologie, maar ook door maatschappelijke trends. “Steeds meer klanten nemen zonnepanelen; er komt meer energie van windparken. Dat betekent dat we veel moeten aanpassen aan onze netten, tegen zo aanvaardbaar mogelijke kosten. Ook op andere fronten verandert het gedrag van consumenten. Ze eisen een steeds actievere rol op. Ze willen bijvoorbeeld met elkaar energie verhandelen en verrekenen. Wij ontwikkelen nu een speciaal platform om dat te faciliteren. Het zijn technologieën waar we vroeger nooit over nagedacht hebben. Toen was alles centraal, maar energievoorziening wordt steeds vaker een decentraal vraagstuk. In smart cities als Amsterdam zou je energiegedrag kunnen voorspellen en koppelen aan de opwek. Er ontstaan steeds nieuwe toekomstbeelden, afhankelijk van hoe consumenten omgaan met nieuwe ontwikkelingen en technologieën.”
Vissen in dezelfde vijver
Werkgever met maatschappelijke rol
‘Netbeheer ontwikkelt zich tot een interessant spanningsveld tussen digitaal en analoog’