Woontop-afspraak netbewust bouwen: Meer woningen op dezelfde kabel
Netcongestie is een uitdaging voor verschillende maatschappelijke ambities, waaronder de woningbouw. Op de Woontop van 11 december zetten de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer, Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, NEPROM en de provincies Gelderland en Utrecht een handtekening onder afspraken over netbewust bouwen.

Het Rijk gaat met deze provincies werken aan experimenteerruimte in regelgeving, zodat zij kunnen starten met netbewuste nieuwbouw. Parallel hieraan worden kaders opgesteld voor het verminderen van de piekbelasting van nieuwbouwwoningen op gebiedsniveau.
In grote delen van het land zit het elektriciteitsnetwerk op momenten vol; wanneer de vraag naar of het aanbod van elektriciteit te hoog dreigt te raken. Om dat te voorkomen, vragen de netbeheerders in het geval van nieuwbouw om ‘netbewuste nieuwbouw’. Dat houdt in dat er bij de nieuwbouw op wordt gelet dat de totale belasting op het net zo laag mogelijk gehouden wordt, dat de belasting gelijkmatig over de dag wordt verspreid en dat die belasting in zekere mate stuurbaar is.
Met netbewuste nieuwbouw gaat piekbelasting naar verwachting gemiddeld 20% omlaag ten opzichte van traditionele nieuwbouw. Hans-Peter Oskam: “Netbewust bouwen zorgt voor meer nieuwbouwwoningen op dezelfde kabel. De elektriciteitsnetten zitten niet altijd vol, als we slim omgaan met de ruimte die er wél is, kunnen we meer woningbouw mogelijk maken.
Naast netbewuste nieuwbouw willen Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland zorgen voor een efficiënt bouwproces. Dat betekent dat er afspraken worden gemaakt, waarbij bouwondernemers zelf een aannemer voor ondergrondse infrastructuur kunnen inzetten om het elektriciteitsnet en de huisaansluitingen aan te leggen. Deze aannemers kunnen daarbij gebruikmaken van ‘prefabmeterkasten’ en stekkerbare aansluitingen. Zo kan de bouw efficiënter en sneller en hebben we minder schaarse technici nodig.
Al een aantal jaar geldt in ons land de doelstelling om 100.000 woningen per jaar te bouwen. En al een aantal jaar is dat aantal niet gehaald. Minister Mona Keijzer is erop gebrand om wél 100.000 woningen per jaar te bouwen, en organiseerde daarom een Woontop, op 11 december in Nieuwegein.
Tijdens de Woontop zijn bindende afspraken gemaakt over woningbouw. Aan de Woontop deden mee: provincies, gemeenten, corporaties, en brancheorganisaties zoals Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Netbeheer Nederland was ook één van de deelnemende partijen aan de Woontop.