TenneT: Leveringszekerheid elektriciteit onder druk na 2030
De leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland blijft tot en met 2030 op het vertrouwde peil, maar komt daarna steeds verder onder druk te staan. Dat blijkt uit de Monitor Leveringszekerheid 2025 van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. In het basisscenario blijft de verwachte leveringszekerheid tot 2030 op niveau, maar na dat jaar verslechtert het beeld. De belangrijkste oorzaken zijn de afname van conventioneel regelbaar vermogen in zowel Nederland als omringende landen en de tegelijkertijd verwachte sterke toename van de elektriciteitsvraag.

De groei van duurzame opwek, opslag en vraagrespons blijkt vooralsnog onvoldoende om dit volledig te compenseren. TenneT adviseert het ministerie van Klimaat en Groene Groei om snel vervolg te geven aan lopende initiatieven om te verzekeren dat de markt tijdig voldoende flexibiliteit en regelbaar vermogen aan de vraag- en aanbodzijde realiseert om de leveringszekerheid te blijven waarborgen.
Monitor Leveringszekerheid
In het rapport 'Monitor Leveringszekerheid 2025', een jaarlijks advies aan het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, analyseert TenneT aan de hand van o.a. tientallen weerscenario’s of er in Nederland voldoende productiecapaciteit beschikbaar is in de periode 2030-2035 om aan de binnenlandse elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. In deze editie is voor het eerst gebruik gemaakt van toekomstige klimaatscenario’s in plaats van historische klimaatjaren. Dit betekent dat de monitor beter rekening houdt met de invloed van veranderingen in het klimaat op leveringszekerheid. Zo zitten er minder koude jaren in de nieuwe dataset, maar wordt ook rekening gehouden met veranderingen in windpatronen en zoninstraling, die steeds bepalender zijn voor de elektriciteitsvoorziening.
Maatregelen nodig voor flexibiliteit en regelbaar vermogen
Maarten Abbenhuis, COO TenneT: “De positieve ontwikkelingen van verduurzaming en elektrificatie veranderen ons elektriciteitssysteem ingrijpend. Duurzame bronnen leveren niet altijd stroom wanneer en waar die nodig is. Dat maakt het systeem complexer en kwetsbaarder, en vraagt om meer inspanning, investeringen en innovatie om het in balans te houden. Tot 2030 is de leveringszekerheid van elektriciteit dus op orde, maar daarna nemen de risico’s snel toe. We adviseren het ministerie daarom op om tijdig maatregelen te treffen om voldoende flexibiliteit en regelbaar vermogen mogelijk te maken. Dit kan door investeringen in nieuwe capaciteit te bevorderen, of een te snelle terugval van bestaand regelbaar vermogen te voorkomen. Dat vraagt om gerichte keuzes over vraagrespons, opslag en – als het echt niet anders kan én onder voorwaarden – capaciteitsmechanismen. Het kabinet heeft hiervoor al richting gegeven.”