Netwerkbedrijven roepen Kamerleden op om nieuwe warmtewet in juiste vorm aan te nemen
Morgen wordt duidelijk hoe de Wet collectieve warmte eruit gaat zien. Dan stemmen Tweede Kamerleden over alle ingediende amendementen. Donderdag 3 juli vindt de definitieve stemming over de nieuwe warmtewet plaats. Netwerkbedrijven roepen Kamerleden op om de nieuwe warmtewet in de juiste vorm aan te nemen. De warmtewet is immers een van de cruciale randvoorwaarden om de warmtetransitie op gang te krijgen. Netwerkbedrijven zijn bereid om vanuit hun kennis van het energiesysteem hun rol te spelen, maar daarvoor moeten de randvoorwaarden wel op orde zijn.

Door heel Nederland sorteren lokale initiatieven nadrukkelijk voor op de nieuwe warmtewet. Zo zijn er in Amsterdam, Den Haag, de Leidse Regio, Drenthe en Overijssel, Oostland, Zuid-Limburg, Groningen en Noord-Brabant intentieverklaringen ondertekend om te komen tot betrouwbare, duurzame en betaalbare warmte van eigen bodem. Ook netwerkbedrijven hebben deze initiatieven ondertekend.
Het is duidelijk dat het momentum voor de warmtetransitie groeit: overal in Nederland nemen partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid. Om dit momentum te benutten is er een sterke behoefte aan voldoende uitvoeringskracht, heldere spelregels, geborgde betaalbaarheid en investeerbaarheid. Want als de warmtemarkt de komende jaren flink groeit, is samenwerking essentieel.
In Veenendaal laat Veenwarmte (voor 51% eigendom van de gemeente Veenendaal en voor 49% eigendom van het private Warmtebedrijf Veenendaal/EvE) zien dat dit kan. Hier werken publieke en private partijen samen aan een warmtenet met publieke regie. Wanneer de randvoorwaarden op orde zijn, kunnen dit soort initiatieven uitgroeien tot het fundament van de warmtetransitie.
Duidelijke samenhang nodig voor schaalvoordelen
Gemeenten en hun partners laten zien dat ze verantwoordelijkheid willen nemen voor de toekomstige warmtevoorziening. Daarmee groeit het maatschappelijk draagvlak. De uitdaging zit vooral in het opschalen van deze initiatieven, zodat meer woningen sneller kunnen profiteren van warmte van eigen bodem. Om vervolgens van de schaalvoordelen te kunnen profiteren is duidelijke samenhang nodig.
Door lokaal opgedane kennis en ervaring slim te bundelen, kunnen we sneller opschalen en de kosten beheersbaar houden. Dat vraagt om partijen die de juiste expertise meebrengen én bereid zijn die collectief in te zetten. In het begin kan een warmteservicebedrijf een sleutelrol vervullen. Door kennis en expertise in een warmteservicebedrijf te bundelen, dalen de kosten voor huishoudens en krijgen warmtebedrijven meer uitvoeringskracht. Gezamenlijk bouwen we een toekomstbestendige warmte-infrastructuur. Voor Nederland.
Netwerkbedrijven zijn onmisbare partners
Lokale overheden staan klaar om hun regierol te pakken. Daarbij hebben zij de juiste partners nodig. Netwerkbedrijven zijn onmisbare partners. Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwikkelen en beheren van energie-infrastructuur. Dit hebben we altijd al in samenwerking met gemeenten gedaan. En dat zullen we ook blijven doen.
Binnen de bestaande groepsstructuur kunnen netwerkbedrijven zorgen voor samenhang tussen elektriciteit, gas en warmte. Die integrale benadering is cruciaal voor de keuzes die we moeten maken over onze ruimtelijke ordening en benodigde netcapaciteit. Dat is belangrijk omdat netwerkbedrijven op die manier de groeiende elektriciteitsvraag kunnen afremmen en ook gerichter kunnen investeren in het elektriciteitsnet. Zo houden we ons energiesysteem betaalbaar.
Daarbij is de rolverdeling helder: warmteactiviteiten worden uitgevoerd door het netwerkbedrijf. Niet door de netbeheerder. De samenwerking is strikt afgebakend, waarin de scheiding tussen netbeheerder en netwerkbedrijf juridisch en operationeel ondubbelzinnig is vastgelegd. Belangenverstrengeling is daarmee uitgesloten.
Die operationele scheiding betekent ook dat verschillende typen professionals worden ingezet: warmte- en elektriciteitsmonteurs zijn gespecialiseerde vakmensen met verschillende opleidingen, certificeringen en werkvelden. De inzet op warmte staat daarmee los van de capaciteit die nodig is voor het oplossen van knelpunten op het elektriciteitsnet.
Vooruitblik: cruciale week voor de Warmtewet
Netwerkbedrijven kijken uit naar de stemmingen over de amendementen en de definitieve versie van de nieuwe Warmtewet. Wij roepen Kamerleden daarom op om de Wet collectieve warmte snel en met de juiste randvoorwaarden aan te nemen. De wet vormt namelijk één van de randvoorwaarden om de warmtetransitie weer op gang te krijgen.