Maatschappelijke Alliantie: Economische groei en verduurzaming gaan hand in hand
De Maatschappelijke Alliantie, een brede groep van werknemer- en werkgeversorganisaties, milieuorganisaties, VNG, netbeheerders en anderen, heeft zich opnieuw tot het kabinet gericht met de oproep om werk te maken van een stabiel, voorspelbaar en toereikend klimaat- en energiebeleid. De Maatschappelijke Alliantie benadrukt de urgentie van de energietransitie en wijst op de snel veranderende mondiale concurrentieverhoudingen en de economische uitdagingen waarvoor Nederland staat. Volgens de alliantie wordt verduurzaming te vaak gezien als een belemmering voor welvaart, bestaanszekerheid en autonomie, maar is het tegendeel waar.

Sinds de start van het huidige kabinet heeft het regeringsprogramma zich gericht op thema’s als bestaanszekerheid en wonen. Slim klimaat-, energie- en industriebeleid versterkt het verdienmodel van Nederland en zorgt tegelijk voor verduurzaming. De alliantie wijst erop dat consistent beleid en goede uitvoering van het klimaatbeleid de enige kans is om brede welvaart veilig te stellen.
Netcongestie hindert groei
In 2023 werd er in Nederland al 25 miljard euro geïnvesteerd in de energietransitie, grotendeels uit private bronnen. Toch ervaren veel ondernemers en burgers belemmeringen die de overheid kan wegnemen. Zo vormt netcongestie een ernstige hindernis voor bedrijven en gemeenten die willen verduurzamen, en zetten hoge energie- en nettarieven Nederlandse bedrijven op achterstand ten opzichte van buitenlandse concurrenten.
Concrete oproep aan het kabinet
De alliantie vraagt het kabinet om voorwaarden te scheppen die bedrijven en burgers de zekerheid biedt, zodat ze door kunnen met investeren in groene groei. Denk aan energiekosten door de maakindustrie waarmee het in de wereldwijde concurrentie overeind blijft. Of over onorthodoxe maatregelen die netcongestie helpen bestrijden en te zorgen dat het tempo van de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur versnelt.
Ook wijst de alliantie op de noodzaak te zorgen dat iedereen kan meedoen. Daarbij spelen maatschappelijke initiatieven en energiegemeenschappen een belangrijke rol. De alliantie wijst erop dat mensen met een bescheiden inkomen vaak geen gebruik kunnen maken van collectieve warmtevoorzieningen en afhankelijk blijven van dure energieoplossingen. De onzekerheid over de toekomst van regelingen zoals de salderingsregeling en het trage tempo van de uitrol van duurzame warmtenetten zorgen voor verdere vertraging in de energietransitie.